Cryptomunten zoals bitcoin en ethereum zijn dit jaar speelbal geworden van een speculatieve hype – en tal van serieuze beleggers waarschuwen dat sprake is van een financiële zeepbel die uiteen gaat spatten.

De jongste stem in het koor der doemdenkers is Fred Wilson, durfkapitalist en mede-oprichter van investeringsmaatschappij Union Square Ventures. Zijn advies: spreid vermogen dat je in bitcoin hebt zitten, voordat het te laat is.

“Ik ben er zeker van dat er een grote crash komt. Wanneer precies weet ik niet, het kan nog even duren”, schrijft Wilson deze week op zijn blog.

Geloof in kracht van blockchain

Wilson is geen scepticus als het gaat om de mogelijkheden van virtuele valuta. Hij gelooft in de blockchain-technologie, waarmee je via gedecentraliseerde computernetwerken op een volstrekt transparante manier transacties kan registreren.

Maar de techbelegger kan ook bogen op persoonlijke ervaringen uit het verleden. Sommige enthousiastelingen zijn blind voor de risico’s van bitcoin, zo is zijn inschatting.

Door het klappen van de zeepbel rond internetaandelen in het jaar 2000 verloor Wilson destijds 90 procent van zijn vermogen. De 10 procent die hij nog over had, zat in twee grote vastgoedbeleggingen.

"We hadden onze beleggingen niet gespreid. Al ons geld zat in durfkapitaal en internetaandelen, en we hadden de hele rit naar boven meegemaakt", schrijft Wilson over de gevolgen van de instorting van internetaandelen aan het begin van het nieuwe millennium. "Als we het aandeel Yahoo! niet toevallig hadden verkocht en met dat geld onroerend goed hadden aangekocht, zouden we volstrekt blut zijn geweest."

Bitcoin maakt flinke sprongen

Sinds de piek van 5.000 dollar die digimunt bitcoin begin september neerzette, heeft de cryptomunt een wilde rit gemaakt. Woensdagochtend noteerde bitcoin iets boven de 3.900 dollar.

Door de astronomische waardestijging van cryptomunten zoals bitcoin zijn sommige vroege beleggers miljonair geworden, zoals deze 25-jarige Amerikaan die vier jaar geleden begon met beleggen in bitcoin. Maar Wilson ziet dat als een extra reden om geld naar andere beleggingen te verschuiven, zoals aandelen.

De ideale beleggingsportefeuille bestaat volgens Wilson uit een mix van vrij beschikbare contanten die een beetje rente opleveren, aandelen van dominante bedrijven zoals Amazon en Google, onroerend goed en een 'risicomandje' met durfbeleggingen en cryptomunten.

Wilson heeft zelf ongeveer 5 procent van zijn beleggingsportefeuille in cryptomunten zitten. Als je jong bent en echt in digimunten gelooft, zou je een wat hoger percentage kunnen aanhouden van 10 tot 20 procent, zegt hij.

"Het is niet erg om een 'gelovige' te zijn en sommigen hebben veel verdiend met cryptomunten", schrijft Wilson. "Maar behoud van vermogen vereist spreiding, en ik hoop dat cryptobeleggers geld onttrekken aan deze markt, daarover belasting betalen en het restant elders investeren."

Lees hier het complete blog van Fred Wilson