De bitcoin bereikte maandagochtend een belangrijke mijlpaal, meldt de site Coindesk. De achttien miljoen achthonderdzevenennegentigduizend vijfhonderdvijftigste (18.897.550,00) bitcoin werd geslagen.

Dit betekent dat er sinds de introductie van de bitcoin in 2009 al negentig procent van alle ooit beschikbare bitcoins is aangemaakt.

Overzicht van alle Bitcoins die gemined zijn sinds de geboorte van de cryptovaluta. Foto Blockchain.com
Overzicht van alle Bitcoins die gemined zijn sinds de geboorte van de cryptovaluta. Foto Blockchain.com

Laatste bitcoin komt in 2140 in omloop

Het duurde slechts twaalf jaar om deze mijpaal te bereiken. De opzet van de bitcoin is ontworpen door een mysterieuze persoon of groep van mensen, onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto.

De eerste bitcoins kwamen in 2009 in omloop. Het idee achter de bitcoin is gebaseerd op een openbaar, decentraal netwerk van computers, die voor een collectieve goedkeuring van transacties zorgen. Transacties worden vastgelegd op een digitaal logboek, de blockchain.

Om de waarde van de bitcoin te bewaken, is een systeem ontworpen dat ervoor zorgt dat er maar een beperkt aantal bitcoins kan worden aangemaakt: in totaal 21 miljoen.

Het moment waarop de hele voorraad van bitcoins is aangemaakt, ligt nog ver in de toekomst. Pas in 2140 zal de laatste munt naar verwachting geslagen worden. Het is gokken hoeveel de cryptovaluta dan waard is.

Waarom duurt het zo lang?

In de loop van de tijd komen er dus steeds minder nieuwe bitcoins bij. Dit heeft te maken met de beloning die zogenoemde 'miners' krijgen bij het goedkeuren van transacties op de blockchain.

Het minen van bitcoin is het vastleggen van transacties op het bitcoinnetwerk. Dat laatste is een soort grootboek, decentraal en digitaal, waarop alle transacties worden vastgelegd. Bij iedere vijfhonderd transacties wordt er een nieuw block toegevoegd aan de digitale keten.

Om een transactie te mogen uitvoeren moeten de computers van zogeheten miners iedere tien minuten strijden om een complexe cryptografische puzzel op te lossen. Wie wint, mag transacties verwerken. Iedere nieuwe vijfhonderd transacties vormen een nieuw block aan de blockchain. Hiermee krijgt de winnende miner een beloning in de vorm van nieuwe bitcoins.

Momenteel krijgt een miner 6,25 Bitcoins per toegevoegd block. Dat was voor mei 2020 het dubbele. Na iedere 210.000 blocks wordt deze beloning namelijk gehalveerd. Naar verwachting vindt de volgende halvering ergens in 2024 plaats, schrijft Coindesk. Dan krijgen miners nog maar 3,125 bitcoin per toegevoegd block.

Op deze manier vertraagt de groei van het aantal nieuwe tokens dat in omloop komt met de tijd. Waardoor ze schaarser worden en mogelijk ook waardevoller. Door de periodieke halvering van de beloning in nieuwe bitcoins zullen pas halverwege de 22ste eeuw alle bitcoins in omloop zijn. Als de bitcoin, geld of de mensheid dan nog bestaat uiteraard.

LEES OOK: Een van de grootste bezitters van bitcoins kocht voor ruim $150 miljoen bij na de recente crash – deze ‘walvis’ heeft nu voor bijna $6 miljard aan bitcoin