- De cryptomarkt zit woensdag in de lift, waarbij de bitcoin weer boven het niveau van 41.000 dollar noteerde.
- Ook andere cryptomunten stijgen, waarbij de luna van platform Terra zelfs 23 procent klom.
- Terwijl aandelenmarkten het sinds de start van de oorlog in Oekraïne per saldo zwaar hebben, houden de koersen van grote cryptomunten redelijk stand.
- Lees ook: Ethereum gaat over enkele maanden over op ‘proof of stake’ – dit is waarom analisten daarover optimistisch zijn
De ontwikkelingen van de cryptomarkt en aandelenmarkten loopt sterk uiteen sinds eind februari.
Aandelenbeleggers kijken naar hoge prijzen van olie en andere grondstoffen, en het vooruitzicht van koopkrachtverlies en economische stagnatie. Dit roept het gevreesde scenario van stagflatie op: hoge inflatie en lage economische groei. De cryptomarkt heeft daarentegen een heel eigen dynamiek.
De waarde van de bitcoin is woensdag flink gestegen. De belangrijkste digitale munt noteerde daarbij weer ruim boven de 41.000 dollar (zo’n 37.500 euro).
Ook andere cryptomunten zaten in de lift ondanks de sombere stemming op de bredere markten als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de onrust op de grondstoffenmarkten.
De bitcoin steeg ruim 7 procent tot 41.392 dollar. De grootste cryptomunt schommelt dit jaar overwegend tussen een waarde van 35.000 tot 45.000 dollar.
Ether, de nummer twee op de cryptomarkt werd woensdag bijna 6 procent duurder. Altcoins zoals de sol van Solana (plus 7 procent), de avax van Avanlanche (plus 10 procent) en de luna van cryptoplatform Terra (plus 23 procent) stegen ook flink.
De waarde van de meeste cryptomunten zakte aanvankelijk na de Russische inval in Oekraïne, maar herstelde ook weer.
Beleggers in cryptomunten wachten op het presidentieel besluit van de Amerikaanse president Joe Biden, dat deze week wordt verwacht, waarin de strategie van de Amerikaanse regering voor cryptomunten uiteen wordt gezet. Biden zou daarbij mogelijk aankondigen dat de Amerikaanse centrale bank de introductie van een eigen digitale valuta zal onderzoeken.
De Amerikaanse regering wordt al maanden onder druk gezet om een grotere rol te spelen bij het reguleren van cryptomunten. Die druk is verder toegenomen sinds de Russische invasie van Oekraïne.
Rusland zou cryptomunten namelijk kunnen gebruiken om westerse sancties te ontlopen. Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, blokkeert daarom de rekeningen van Russen die op de sanctielijst staan.
Aandelenbeurzen onder druk
De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met bescheiden verliezen de handel uitgegaan. Een aantal grote Amerikaanse merken kondigde aan de activiteiten in Rusland te staken wegens de inval van dat land in Oekraïne.
Verder verwerkten beleggers het nieuws dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de import van fossiele brandstoffen uit Rusland aan banden zullen leggen.
De Dow-Jonesindex zakte 0,6 procent tot 32.632,64 punten. De brede S&P 500 ging 0,7 procent omlaag tot 4170,70 punten en techbeurs Nasdaq eindigde 0,3 procent lager op 12.795,55 punten.
In Europa stonden beurzen dinsdag eveneens onder druk, maar veerden woensdag weer wat op, met een plus van bijna 3 procent voor de AEX-index.
Kijk je echter wat verder terug dan is de Amsterdamse AEX-index sinds de Russische inval in Oekraïne op 24 februari gezakt van een niveau van 727 punten naar een dieptepunt van 656 punten afgelopen dinsdag, ofwel een verlies van bijna 10 procent. In diezelfde periode is de bitcoin, gemeten in euro, per saldo gestegen met zo’n 4 procent.
De olieprijzen bleven hard stijgen. Een vat Amerikaanse olie steeg dinsdag ruim 4 procent in prijs tot 124,27 dollar. Brentolie steeg 4,2 procent tot een prijs van 128,40 dollar per vat.
Op andere grondstoffenmarkten was er sprake van grote onrust door economische sancties tegen Rusland. Nikkel, een belangrijk metaal voor batterijen en katalysatoren, werd in twee dagen 250 procent meer waard.
De Londense beurs voor metalen schortte de handel in nikkel op door de recordstijging en die zal tot vrijdag niet worden hervat. Graan bereikte een recordprijs maar daalde vervolgens ook weer hard.