- Bij de eerste paniekreactie op financiële markten rond het opduiken van een nieuwe variant van het coronavirus, bleven ook cryptomunten niet gespaard.
- Inmiddels zijn de bitcoin en ether weer enigszins hersteld.
- Technische indicatoren wijzen erop dat de weg naar de 100.000 dollar nog altijd open ligt voor de bitcoin, signaleert financieel expert Hessel van der Hoeven.
- Lees ook: Altcoins stegen het afgelopen jaar hard in waarde en populariteit – dit is de top 3 van winnende cryptomunten
ANALYSE – De angst voor de nieuwe omikronvariant van het coronavirus zorgde afgelopen week voor paniek onder beleggers. Beurzen zakten wereldwijd met enkele procentpunten weg.
De cryptomarkt kreeg in eerste instantie ook klappen: de bitcoin en ether gingen afgelopen vrijdag hard onderuit. Begin deze week trad overigens wel weer wat herstel op, waarbij de bitcoin naar een niveau van zo’n 57.000 dollar terugkeerde en ether naar ongeveer 4.700 dollar steeg.
De vraag is wel of er nog meer opwaarts potentieel in het vat zit.
Afgelopen mei trad ook een correctie op van de cryptomarkt, maar toen die vanaf augustus herstelde gingen vele cryptobeleggers ervan uit dat de bitcoin wellicht nog voor het einde van het jaar de 100.000 dollar zou aantikken.
Na een zijwaartse beweging tot medio juli steeg de koers inderdaad flink. Nu lijkt echter sprake te zijn van een tijdelijke top rond de 69.000 dollar voor Bitcoin en 4.800 dollar voor ether.
De correcties van november zijn voor de ervaren cryptobelegger niet iets om direct wakker van te liggen. Een overzicht van de grootste tussentijdse dalingen van de bitcoin leert dat de koers van de belangrijkste digitale munt in de afgelopen tien jaar maar liefst 15 keer met minimaal 30 procent is gedaald.
Elke keer opnieuw wist de bitcoin te herstellen en binnen enkele weken nieuwe all-time-highs neer te zetten. Zal het deze keer anders zijn?
De bitcoin beweegt in cycli
De koers van de bitcoin verloopt over het algemeen in redelijk voorspelbare cycli van vier jaar. Halverwege deze periodes van vier jaar vindt een bitcoin halvering plaats; een vooraf geprogrammeerde gebeurtenis waardoor de beloning voor miners die transacties goedkeuren op het digitale logboek van de bitcoin, wordt gehalveerd.
In andere woorden: de uitgifte van nieuwe bitcoins wordt gehalveerd, waardoor er minder nieuwe bitcoins in omloop komen, terwijl de vraag onveranderd blijft. Dit gebeurde in 2012, 2016, 2020 en zal ook halverwege 2024 weer plaatsvinden.
Het effect van deze halving is een onbalans in vraag en aanbod met een forse koersstijging van de bitcoin als gevolg in de daaropvolgende jaren. Dit effect hebben we ook in 2020 en 2021 gezien, toen de bitcoin halving plaatsvond in mei. De koers van de digitale munt sprong omhoog van ongeveer 9.000 dollar in mei 2020 naar bijna 65.000 dollar in april 2021.
Een ander belangrijk uitgangspunt van de beweging in cycli is dat het laagste punt van een cyclus nooit lager beweegt dan de top van de vorige cyclus. De top van de vorige cyclus vond plaats in december 2017 op een niveau van bijna 20.000 dollar.
De bodem van de forse correctie van de bitcoin eerder dit jaar, na de enorme koersstijging als gevolg van de halving, ligt op ongeveer 28.500 dollar; dat is ruim boven de top van de vorige cyclus. De huidige cyclus is dus zeer waarschijnlijk nog volop in gang en heeft de belangrijkste bodem gezet in juni eerder dit jaar.
Op weg naar nieuwe all-time highs? $100.000 blijft mogelijk voor de bitcoin
De bekende crypto-Twitteraar TechDev vergeleek het koersverloop van de bull runs van 2013 en 2017 met het koersverloop van 2021 en kwam tot de conclusie dat deze bijna vergelijkbaar waren. Op basis daarvan verwacht hij een forse stijging van de bitcoin begin 2022 naar ongeveer 200.000 dollar.
Als het verleden enigszins een houvast biedt voor het toekomstig koersverloop, dan lijkt een verdere koersstijging van de bitcoin de komende maanden niet uitgesloten. Ook als we kijken naar technische indicatoren van de website lookintobitcoin, zien we dat er nog veel opwaarts potentieel bestaat.
Bovenstaande grafiek geeft bijvoorbeeld heel mooi weer hoe de koers van de bitcoin telkens een forse correctie maakte als de koers de rode lijn (het tweejaarlijks gemiddelde x 5) kruiste. Dit betekende in 2011, 2013, 2017 en eerder dit jaar een (tijdelijk) einde van de bull run. De grafiek toont echter ook aan dat er nog veel ruimte is tot we de rode lijn hebben bereikt.
De komende maanden gaan we zien hoe de koers van de bitcoin zich ontwikkelt. Maar als de geschiedenis ook maar enigszins een indicator is voor het toekomstig koersverloop, kunnen we ons klaarmaken voor koersen ruim boven de 100.000 dollar.
Hessel van der Hoeven werkt als Bestuursadviseur bij het ministerie van Financiën en verdiept zich al ruim tien jaar in alles wat met beleggen, de economie en de huizenmarkt te maken heeft. Artikelen zijn op persoonlijke titel geschreven en reflecteren niet het beleid of de zienswijze van het ministerie van Financiën.