De koers van de bitcoin kan binnen vijf jaar stijgen tot 1 miljoen dollar.

Dat zegt een voormalige fondsmanager van Goldman Sachs, die ongeveer de helft van zijn beleggingen in bitcoin heeft gestopt.

De bitcoin is de grootste digitale munt in marktwaarde. De koers bedraagt momenteel zo’n 11.000 dollar.

Raoul Pal is een voormalige hedgefondsmanager van zakenbank Goldman Sachs. Hij richtte na zijn tijd bij Goldman de site voor beleggingsanalyses Real Vision op.

Pal heeft veel vertrouwen in de bitcoin, zo blijkt uit een recent interview. Binnen vijf jaar kan de bitcoin een koersniveau van 1 miljoen dollar bereiken, zo stelt Pal deze maand in een gesprek met Stansberry Research.

De belangrijkste reden? Professionele beleggers zoals pensioenfondsen en particuliere vermogensbeheerders staan volgens Pal klaar om bakken met geld in de bitcoin te stoppen. Dat kan als de technologische infrastructuur van de digitale munt wordt aangepast om snel en veilig handelen in de bitcoin op grote schaal mogelijk te maken.

“Het gaat om een enorme geldstroom. Het enige dat ontbreekt zijn de kanalen die het mogelijk maken om dat geld aan het werk te zetten. Maar dat komt eraan. Daar wordt door veel slimme mensen aan gewerkt”, zegt Paul in het interview.

Lees ook: Cryptobedrijf AMDAX krijgt als eerste groen vinkje van toezichthouder DNB: bitcoin en andere cryptovaluta kunnen begin 2021 naar recordniveaus, verwacht directeur

Bitcoin fors gestegen in 2020

De koers van de bitcoin is dit jaar met zo’n 40 procent gestegen. De belangrijkste digimunt noteert iets hoger dan 11.000 dollar.

Eind 2017 bereikte de bitcoin het hoogste niveau ooit van bijna 20.000 dollar.

Om op het koersniveau van 1 miljoen dollar te komen, moet de bitcoin 50 keer zo veel waard vergeleken met de piek van bijna drie jaar geleden.

De marktwaarde van de bitcoin ligt momenteel iets boven de 200 miljard dollar, blijkt uit data van de site Coinmarketcap.com. Hiermee is de bitcoin goed voor bijna 60 procent van de waarde van de totale cryptomarkt, die rond de 360 miljard dollar ligt.

Coronaklap: bedrijven vallen om, centrale banken drukken geld bij

Volgens Pal verkeert de wereldeconomie momenteel in een fase van hoop, maar zal die omslaan naar een fase van ‘insolventie’, ofwel toenemende faillissementen van bedrijven. Beleggers moeten alleen nog tot het besef komen dat het economische herstel veel langer in beslag gaat nemen dan nu wordt ingecalculeerd.

“Nieuwe steunpakketten van overheden laten op zich wachten en in Europa en de VS spelen ook andere problemen. Bedrijven komen in geldnood. Dat zal leiden tot een golf van faillissementen in wat ik de insolventiefase noem”, schetst Pal.

Dat centrale banken telkens bijspringen met gratis geld is voor beleggingsspecialist Pal de reden geweest om meer bitcoins te kopen.

In het video-interview met Stansburry geeft hij aan dat zijn beleggingsportefeuille aanvankelijk min of meer gelijk was verdeeld tussen aandelen, goud, bitcoin en cash. Inmiddels bestaat bijna 50 procent van zijn portefeuille uit bitcoin. “Ik heb nu wat cash, goud en vooral bitcoin.”

Lees meer over cryptomunten en blockchain: