Beleggers hebben grote interesse voor biotechbedrijven. Dat komt onder meer door het loterij-effect. De onzekerheid bij het ontwikkelen van een biotechmedicijn is groot. Maar als een bedrijf succesvol is, wordt het opeens veel waard en kan de beurskoers exploderen.
Hoewel de biotechsector profiteert van sterke innovatie met technieken zoals CRISPR-CAS, stellen beursgenoteerde biotechbedrijven beleggers voor de nodige dilemma’s.
Onafhankelijk beleggingsstrateeg Han Dieperink bespreekt in een analyse van de biotechsector op finanzen.nl de kansen en risico’s.
Door het hoge innovatietempo groeit de markt voor biotechnologische medicijnen veel sneller dan de traditionele farma-industrie. Gunstig is ook dat biotechmedicijnen niet snel in een generieke variant verkrijgbaar zijn.
Maar er is volgens Dieperink ook keerzijde.
"Nadeel van biotechmedicijnen voor beleggers is dat ze de patiënt genezen. Dat klinkt vreemd, maar de meest lucratieve medicijnen voor beleggers zijn juist pillen voor volksziektes die wel behandelen, maar niet genezen. Liever dertig jaar lang drie pillen per dag voor een volksziekte dan een korte genezende behandeling van een zeldzame ziekte."