Minister Ingrid van Engelshoven kan aan de slag met het vrouwenquotum. De SP hielp de voorstanders van zo’n quotum voor beursgenoteerde bedrijven vandaag in de Tweede Kamer aan een meerderheid.

Van Engelshoven is als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ook verantwoordelijk voor emancipatie. Zij zocht de afgelopen maanden naar politiek draagvlak, omdat de regeringscoalitie zelf verdeeld is over de kwestie.

VVD en ChristenUnie zien niets in een quotum. Een Kamermeerderheid kwam in zicht toen coalitiepartner CDA overstag ging, nadat de Sociaal-Economische Raad zich achter een quotum had geschaard. Dat ook de werkgevers voorstander zijn, gaf voor de christendemocraten de doorslag.

Omdat de Kamer van het kabinet ook een plan van aanpak vraagt voor vrouwen met minder kansen, stemt ook de SP in met het quotum. De partij had de sleutel in handen sinds het CDA zich twee weken geleden bij D66, GroenLinks, PvdA en DENK aansloot.

De verhoudingen tussen mannen en vrouwen zijn nog altijd scheef in de top in het bedrijfsleven.

Het percentage vrouwelijke bestuurders bij de groep beursbedrijven steeg volgens de Female Board Index in 2019 van 5,7 procent naar 8,5 procent. Bij de commissarissen is het aandeel vrouwen volgens die index toegenomen van 25,1 procent naar 26,8 procent.

Trend in ontwikkeling vrouwelijke bestuurders

De Female Board Index wijst op de trendbreuk in de ontwikkeling van het aantal vrouwelijke bestuurders in het laatste jaar, maar merkt ook op dat dit niet genoeg is. Ook als de lijn zich voorzet wordt een gemiddelde van 30 procent aan vrouwelijke bestuurders pas rond 2028 behaald.

Lees meer over het vrouwenquotum: