• Medeoprichter Yi He van Binance, het grootste cryptoplatform ter wereld, denkt dat meme-munten het op de lange termijn niet gaan redden.
  • He zegt zelf alleen binance coin te bezitten en geen andere cryptomunten, ook geen bitcoins.
  • In een interview met Insider geeft ze aan dat Binance  5 landen op het oog heeft voor het vestigen van een fysiek hoofdkantoor.

Binance is het grootste cryptoplatform ter wereld. Het is in zo’n 180 landen actief en er wordt gemiddeld voor meer dan 2 miljard dollar per dag gehandeld op het platform. Het platform heeft wel problemen met diverse toezichthouders en ligt onder meer in Nederland onder het vergrootglas, omdat het geen wettelijke registratie heeft.

Medeoprichter en chief marketing officer Yi He speelt als rechterhand van topman Changpeng Zhao een belangrijke rol bij het uitstippelen van de strategie van Binance.

In een interview met Insider vertelt He wat zij vindt van de toenemende regulering, de rol van internet bij de groei van de cryptomarkt en de opkomst van meme-coins.

Binance is opgericht in 2017 en ligt dit jaar in toenemende mate onder het vergrootglas van toezichthouders wereldwijd. Dat heeft geleid tot tientallen verboden en waarschuwingen tegen het platform.

Een van de grootste zorgen is het ontbreken van een fysiek hoofdkantoor. CEO Changpeng Zhao gaf afgelopen september toe dat een echt hoofdkantoor nodig is om zaken te kunnen doen binnen de regels zoals wereldwijde toezichthouders die stellen.

Binance heeft medewerkers al sinds de oprichting toegestaan vanuit huis te werken en He noemt dat toekomstgericht. "Misschien waren we onze tijd jaren vooruit", vertelt ze tegen Insider. "Nu werkt iedereen vanuit huis."

Ze zegt dat Binance inmiddels een shortlist heeft van vijf landen voor de vestiging van een hoofdkantoor, maar wil behalve dat enkele daarvan in Europa liggen, niet zeggen welke. Wel geeft He aan dat Binance kijkt naar verschillen in de regelgeving voor de cryptomarkt.

He zegt dat ze de bemoeienis van toezichthouders met de cryptowereld als een positieve ontwikkeling ziet. Dat betekent volgens haar dat de sector volwassen wordt. "We doen al veel aan zelfregulering", zegt He. "We hebben strikte interne regels ten aanzien van de handel met voorkennis door medewerkers en we beschermen gebruikers tegen oplichters. We zijn daarmee bezig."

Hype rond meme-munten niet houdbaar

Wat betreft de ontwikkeling van de cryptomarkt merkt He op dat de vraag het grootst is in landen met een goede internetinfrastructuur. "Internet helpt crypto", stelt ze. Maar los daarvan is er ook sterke groei te zien in landen met relatief zwakke valuta, zoals in Afrika in een aantal landen het geval is.

Wel heeft ze haar twijfels bij de populariteit van zogenoemde meme-munten, die het vooral van hypes op social media moeten hebben, Volgens He gaat het bij cryptomunten zoals de dogecoin en de shiba inu coin vooral om de angst om de boot te missen. Ze waarschuwt beleggers voorzichtig te blijven. "Dit is begonnen als een grap", zegt ze tegen Insider. "Ik denk niet dat dit op lange termijn een houdbare situatie is."

Zelf bezit de topbestuurder van Binance alleen de door haar eigen platform uitgegeven binance coin. Ze had een aantal jaar geleden bitcoin en ether, maar heeft die beetje bij beetje verkocht.

Ruimte voor vrouwen in de cryptowereld

Bedrijven in de cryptowereld kennen een sterke oververtegenwoordiging van mannen. Maar Binance is volgens He een uitzondering. Het managementteam van het platform moet voor minstens 35 procent uit vrouwen bestaan, een initiatief waarbij ze zelf het voortouw heeft genomen.

He zegt dat vrouwen harder moeten werken om een plek aan de bestuurstafel te verdienen. Maar bedrijven moeten volgens haar de specifieke kwaliteiten van vrouwen benutten, zeker die van moeders. "Vrouwen denken sneller dat ze de doelstellingen niet kunnen halen, maar dat kunnen ze wel", zegt ze.

Lees hier meer nieuws over cryptomunten: