- Toen het internet populair begon te worden, dacht techmiljardair Bill Gates dat het mensen rationeler zou maken.
- Maar de mede-oprichter van Microsoft is erachter gekomen dat web actief gebruikt wordt door “gekke mensen” die elkaar makkelijker kunnen vinden, zegt hij.
- Gates geeft ook aan dat hij aanvankelijk dacht dat het internet vooral gebruikt zou worden om feitelijke informatie op te zoeken.
- Lees ook: Artificial intelligence kan werkweek van 3 dagen mogelijk maken, denkt Bill Gates
Techmiljardair Bill Gates, mede-oprichter van Microsoft, had verwacht dat het internet ervoor zou zorgen dat mensen meer waardering zouden krijgen voor feitelijke informatie en rationele argumenten. Maar hij is er inmiddels achter gekomen dat het web ook volop wordt ingezet voor het verspreiden van desinformatie en “gekke ideeën.”
“Ik geef toe dat mensen die de digitale revolutie aanzwengelden, waaronder ook ikzelf, echt dachten dat de wereld rationeler zou worden”, zei Gates op donderdag tijdens een praatje in New York, waar hij een onderscheiding kreeg voor zijn leiderschap van de Economic Club of New York.
Gates sprak vooral over de implicaties van kunstmatige intelligentie op de wereld. Tegelijkertijd reflecteerde hij op eerdere voorspellingen die hij zelf heeft gedaan.
De oprichter van Microsoft verwachtte aanvankelijk dat het internet, toen het echt populair begon te worden, de “wereld feitelijker zou maken.”
Hij dacht dat mensen zich geroepen zouden voelen om zich verantwoordelijk te gedragen op internet en zag het vooral als een middel om informatie op te zoeken waar mensen beter van zouden worden.
Gates gaf hierbij als voorbeeld dat iemand zou kunnen opzoeken hoe een rechtszaak was verlopen en wat de argumenten waren van de aanklager en de verdediging, zonder gebruik te hoeven maken van nieuwsartikelen.
En als iemand een vraag zou hebben over iets wetenschappelijks, dan zou die persoon "de artikelen erover kunnen lezen en alles over een onderwerp kunnen meekrijgen", zei de miljardair.
Bill Gates over het internet
Maar wat Gates over het hoofd zag, was dat het internet ook gebruikt zou worden door mensen met in zijn optiek "gekke ideeën."
"Daar zijn er veel van. Ze konden elkaar alleen niet opzoeken", zei Gates donderdag. "En nu, met de digitale middelen, zeggen ze: 'Oh, jij denkt dat? Ik ook! Laten we samenwerken en nog meer gekke mensen vinden. Laten we ons QAnon noemen.'"
Gates hoopt dat jongere generaties creatief genoeg zullen zijn om de huidige problemen met desinformatie het hoofd te bieden.
De miljardair liet ook weten dat hij voor regulering van artificial intelligence (AI) is. Hij verduidelijkte zijn punt door aan te geven dat iemand die zich tegen regulering van artificial intelligence verzet, simpelweg "dom" klinkt.
Gates is wel positief over AI. Hij denkt dat het arbeidstekorten kan oplossen en de wereld rijker kan maken. "Ik ben vooral optimistisch over AI door de voordelen op de korte termijn", zei hij.