- De Amerikaanse topbelegger en miljardair Bill Ackman denkt dat centrale banken een belangrijke trend over het hoofd zien die leidt tot hogere inflatie.
- Ackman wijst op de toenemende invloed van duurzaam beleggen, waardoor energieprijzen en lonen stijgen.
- Met zijn eigen hedgefonds Pershing Square heeft Ackman posities ingenomen die rekening houden met rentestijgingen als gevolg van hogere inflatie.
Topbelegger en miljardair Bill Ackman denkt dat de toenemende invloed van duurzame beleggers op beursgenoteerde bedrijven gevolgen heeft voor de inflatie. De druk op bedrijven om gebruik te maken van hernieuwbare energie én om beter te zorgen voor hun werknemers leidt volgens Ackman tot hogere energieprijzen en hogere lonen.
Deze trend wordt door centrale banken onvoldoende erkend, aldus de baas het Amerikaanse hedgefonds Pershing Square. Ackman heeft dit onlangs toegelicht in een presentatie voor de Federal Reserve of New York, die onderdeel is van het Amerikaanse stelsel van centrale banken.
Ackman heeft met zijn beleggingsfonds Pershing Square naar eigen zeggen posities ingenomen om te profiteren van stijgende rentes als gevolg van hogere inflatie.
“Centrale banken hebben niet goed meegenomen hoe inflatoir de invloed de ESG-beleggen is”, tweette Ackman deze week.
ESG staat voor Environmental, Social & Governance, ofwel beleggingscriteria die rekening houden met het milieu, sociale omstandigheden en goed bestuur. Vooral institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en grote vermogensbeheerders voelen steeds meer druk om ESG-beleggen een volledig geïntegreerd onderdeel van hun beleggingsstrategie te maken.
Volgens Ackman leidt de nadruk op duurzaam beleggen tot hogere lonen en hogere energiekosten. Dat zijn beide factoren die van belang zijn voor de prijsstijging van goederen en diensten.
De energietransitie vraag om een omschakeling van investeren in fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. Dat is hoe dan ook een kostbare exercitie. Centrale banken houden tot nog toe vol dat de recente opleving van de inflatie mede het gevolg is van tijdelijk hogere energieprijzen. Maar de vraag is hoe dat zich verhoudt tot structurele druk om over te schakelen op een CO2-arme energievoorziening.
Afgelopen woensdag zette de Amerikaanse centrale bank een eerste voorzichtige stap bij het terugschroeven van het extreem ruime monetaire beleid. Tijdens de coronacrisis is er veel goedkoop geld in het financiële systeem gepompt om de economie voor een zware recessie te behoeden.
Centrale banken aarzelen met terugdraaien goedkoopgeldbeleid
Centrale banken lijken succesvol te zijn geweest in het stabiliseren van de economie, maar tegelijk is de inflatie sinds enkele maanden een punt van zorg.
Tot nog toe zijn centrale banken erg terughoudend met het aanpakken van de inflatie, maar volgens Ackman dreigen ze hierdoor achter de feiten aan te lopen als de inflatie langer dan verwacht hoog blijft.
Als de inflatie langer op een hoog niveau blijft, kan de Federal Reserve prijsstijgingen afremmen door de rente te verhogen.
Maar de vraag is hoe snel de centrale bank tot actie wil overgaan. Vooralsnog heeft de Fed laten doorschemeren dat de eerste renteverhogingen pas in 2023 op de rol staan, maar financiële markten rekenen erop dat rentes mogelijk in de tweede helft van 2022 al omhoog gaan.