Sinds de invoering van strengere handhaving op schijnzelfstandigheid begin dit jaar, worstelen werkgevers over de vraag wat te doen met de inhuur van zzp’ers. Bijna de helft van de Nederlandse werkgevers stopt met het inhuren van zelfstandigen, maar aan de andere kant huurt één op de vijf juist vaker zzp’ers in.

Dat blijkt uit onderzoek van Randstad, waarover de Telegraaf schrijft. Het uitzendconcern vroeg aan bijna 1.100 werkgevers vroeg hoe zij aankijken tegen de inhuur van zzp’ers.

Bij bedrijven met meer dan 250 medewerkers verwacht 57 procent dit jaar minder zzp’ers in te schakelen. Bij het mkb is dit bijna de helft.

Een op de vijf bedrijven geeft aan ondanks de strengere controles door de Belastingdienst vaker zzp’ers in te schakelen. Deze bedrijven geven aan de flexibiliteit en expertise niet te willen missen. Ook denkt een derde van de bedrijven dat de organisatie zonder zelfstandigen minder succesvol zal zijn. Een gelijk aandeel kiest voor zzp’ers uit kostenoverwegingen.

Zzp'ers zijn vooral populair in de horeca, de detailhandel en de ICT. Minstens een derde van de werkgevers in deze branches geeft aan daarvoor open te staan. In de zorg en bij de overheid is de zzp-trend juist aan het overwaaien.

LEES OOK: Uurtarief zzp’ers: zo groot zijn de verschillen per provincie, van Utrecht tot Friesland