- Acht op de tien mensen die vorig jaar een nieuwe baan aannamen in Nederland, staan alweer open voor een volgende uitdaging.
- Werknemers zijn niet meer honkvast, blijkt uit internationaal onderzoek onder 70.000 respondenten, waaronder een groep in Nederland.
- De werk-privébalans wordt als één van de belangrijkste factoren gezien om bij een werkgever te blijven.
- Lees ook: Er zijn 195.000 vacatures voor vakmensen in praktische banen
Liefst acht op de tien mensen die afgelopen jaar aan een nieuwe baan begonnen, staan alweer open voor nieuw werk. Het maakt hierbij niet uit welk type werk ze doen, hoe oud ze zijn en wat hun gender is.
Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van werving- en selectiebureau PageGroup onder 70.000 respondenten, waaronder een groep in Nederland. Van de Nederlandse respondenten staat 76 procent open voor een nieuwe baan baan en 39 procent is zelfs actief op zoek naar een volgende uitdaging.
Medewerkers zijn wel tevreden
Toch is het niet zo dat Nederlandse werknemers massaal genoeg hebben van hun baan. Sterker nog, liefst 64 procent van professionals blijkt tevreden te zijn met de eigen baan. Zeven op de tien respondenten is ook tevreden over het huidige salaris.
Volgens de onderzoekers is er iets anders aan de hand. Haalden werknemers in het verleden sociale contacten, erkenning en voldoening uit hun werk, tegenwoordig zien zij een baan vooral als zakelijke transactie. Voldoening zouden mensen meer uit hun vrije tijd willen halen. In ruil voor een goed salaris ‘verkopen’ werknemers hun tijd aan hun werkgever, maar hun betrokkenheid bij het bedrijf neemt daarbij af.
Als werknemers dus een betere optie voor zichzelf kunnen vinden, zullen ze daar anno 2023 sneller aan toegeven - ook al werken ze nog maar een jaar of zelfs korter bij hun huidige werkgever.
Deels is dit een kwestie een veranderende mentaliteit, maar ook de krapte op de arbeidsmarkt na het eindigen van de coronacrisis speelt mee. Tegenover elke 100 werklozen stonden er in het eerste kwartaal van dit jaar 122 vacatures, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) medio mei.
Hoger salaris en goede werk-privébalans
Een goed salaris blijkt nog altijd een belangrijke voorwaarde voor het aantrekken van medewerkers, maar niet meer automatisch voor het behouden van personeel. Daarvoor is volgens de onderzoekers vooral het bieden van een goede werk-privébalans van belang. Denk hierbij als zaken als parttime werken en de mogelijkheid tot thuiswerken.
Voor slechts twee op de tien Nederlandse respondenten uit het onderzoek van Michael Page staat carrièresucces boven de werk-privébalans en mentale gezondheid in hun pikorde van voorkeuren. Liefst 64 procent van de respondenten zou een promotie zelfs afwijzen als ze denken dat hun welzijn erdoor zou afnemen.
Werknemers laten zich minder makkelijk overtuigen met argumenten over het vervullen van een missie of over een geweldige werksfeer. Werkgevers die de slag om talent willen winnen en medewerkers binnenboord willen houden, zullen dus met andere argumenten moeten komen. Flexibiliteit lijkt daarbij het toverwoord te zijn.