- Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben samen zo’n 2,2 miljard euro in cryptovaluta belegd, zo blijkt uit onderzoek van bureau Multiscope.
- Opvallend is dat de verwachtingen omtrent het rendement van cryptovaluta bij een kwart van deze groep totaal los staan van historische rendementen van reguliere beleggingen zoals aandelen en obligaties.
- Het gebrek aan regulering maakt beleggen in cryptovaluta vaak extra riskant, zo bleek deze week uit de ondergang van cryptohandelaar FTX.
- Lees ook: Cryptohandelaar FTX in het voorportaal van faillissement – topman Sam Bankman-Fried stapt op, bitcoin onder $17.000
Een groep van bijna twee miljoen Nederlanders heeft gemiddeld een kleine 1.180 euro per persoon belegd in cryptomunten. Bij elkaar gaat het om dan om ongeveer 2,2 miljard euro, die in cryptovaluta zoals de bitcoin en ether is gestopt.
Het ingelegde bedrag ligt daarmee zo’n dertien keer hoger dan in 2018, aldus een rapport van marktonderzoeker Multiscope na onderzoek onder ruim 4.000 Nederlanders.
Volgens de onderzoekers hebben zo’n 1,9 miljoen Nederlanders geld in cryptovaluta gestoken. Gemiddeld gaat het om zo’n 8 procent van het vrije vermogen van de groep die in digitale valuta zit.
Mannen hebben in doorsnee iets meer van hun vermogen in crypto’s zitten dan vrouwen. Het gaat om een verschil van 2 procentpunt, (8 procent om 6 procent).
Multiscope merkt op dat 50-plussers over het algemeen het meeste geld uit hebben staan in crypto. Gemiddeld hebben zij 1.360 euro per persoon uitgegeven.
De groep 18 tot en met 34 jaar en de groep 35 tot en met 49 jaar hebben in doorsnee zo’n 1.140 euro geïnvesteerd. De gemiddelde investering in 2018 was nog zo’n 200 euro, aldus de onderzoekers.
Extreme verwachtingen over rendement crypto
Driekwart van de cryptobezitters zegt de munten zo lang mogelijk in bezit te willen houden. Zij hanteren daarbij geen concrete verwachtingen over het rendement.
Een kwart van de cryptobeleggers mikt op een rendement van gemiddeld ruim 1.000 procent. Onder de beleggers met concrete rendementsverwachtingen zijn jongeren tussen de 18 en 34 zijn gemiddeld pas tevreden als hun inleg 1.970 procent meer waard wordt. De 50-plusser is al blij met een verviervoudiging van de inleg.
Deze rendementsverwachtingen geven aan dat een deel van de cryptobeleggers extreem optimistische verwachtingen heeft, die totaal niet sporen met het gemiddelde historische rendement van beleggingen. Zo geldt bijvoorbeeld voor Amerikaanse aandelen dat de brede S&P 500-index tussen 1957 en 2021 een gemiddeld jaarlijks rendement van bijna 12 procent heeft opgeleverd.
Tijdens de euforische markt van 2020 en 2021 leverde cryptovaluta zeer hoge rendementen op. De belangrijkste cryptomunten, de bitcoin, bereikte eind 2021 een niveau van bijna 70.000 dollar. Maar de afgelopen twaalf maanden is de bitcoin met 74 procent in waarde gedaald en in een zogenoemde bear market terecht gekomen.
Daarbij geldt ook dat het gebrek aan regulering beleggen in cryptovaluta extra riskant kan maken. Deze week moest bijvoorbeeld het cryptohandelsplatform FTX uitstel van betaling aanvragen, waarbij beleggers naar schatting zeker 1 miljard dollar aan vermogen kwijt zijn.
Zondag noteerde de bitcoin onder het niveau van 17.000 dollar, waardoor het weekverlies op ruim 20 procent komt.