- Bij faillissement is een werkgever niet verplicht een transitievergoeding te betalen, schrijft arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink in een bijdrage voor HR Praktijk.
- Word je ontslagen bij een faillissement, dan kun je als werknemer wel aankloppen bij het UWV voor een faillissementsuitkering.
- Neem ook contact op met je pensioenfonds, adviseert Besselink.
- Lees ook: Hoe hoog is een transitievergoeding bij ontslag? Dit ontvang je bij 1 tot 20 dienstjaren en maandloon van €3.500 tot €7.800
Als je wordt ontslagen, heb je als werknemer in veel gevallen recht op een transitievergoeding. Maar bij een faillissement is je werkgever hiertoe niet verplicht, schrijft arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink in een bijdrage voor het platform HR Praktijk.
Bij ontslag als gevolg van een faillissement kun je als werknemer wel bij uitkeringsinstantie UWV aankloppen. Je hebt recht op een faillissementsuitkering die “het loon over de laatste 13 weken voor het faillissement, plus achterstallige vakantietoeslag, niet-opgenomen vakantiedagen en pensioen over maximaal één jaar” dekt, schrijft Besselink.
Bij een faillissement komt de pensioenopbouw doorgaans tot stilstand. Werknemers moeten bij hun pensioenfonds informeren wat dit betekent voor hun pensioenrechten.