ABN Amro en ING verlagen hun rentes voor spaarrekeningen zonder beperkingen volgende week van 1 naar 0,9 procent. SNS Bank biedt dan als enige grootbank een rente van meer dan 1 procent. Maar er zijn nog genoeg andere banken met een ‘hoge’ rente.

Rabobank dook vorige maand als eerste Nederlandse grootbank met zijn variabele spaarrente al onder de 1 procent. Klanten met een vrij opneembare internetspaarrekening krijgen daar nog maar 0,9 procent rente.

ABN Amro past de spaarrente voor vrij opneembaar geld per 30 april aan en duikt dan ook onder de 1 procent; ING doet hetzelfde met ingang van 29 april. Banken schroeven de spaarrentes al enkele jaren terug. Dit hangt samen met de lage rentestanden in Europa, die weer te maken hebben met het goedkoop-geldbeleid van de Europese Centrale Bank.

SNS Bank is de enige grootbank waar je nog wel een redelijke rente kunt krijgen. Voor SNS Internet Sparen krijg je 1,35 procent. Bij ASN, de duurzame dochter van SNS, krijg je ook nog een aardige rente met 1,2 procent.

Overigens kun je nog wel bij een ABN Amro-dochter terecht voor een redelijke rente. MoneYou betaalt 1,4 procent. (Zie de grafiek onderaan dit artikel met de actuele spaarrentes, waarbij de rentepercentages van ABN Amro en ING al zijn aangepast.)

Hoogste rente bij Chinezen

De allerhoogste variabele rente krijg je bij een Chinese bank: de Industrial and Commercial Bank of China biedt een vrij opneembare spaarrente van 1,53 procent. Enige nadeel van ICBC is dat je de spaarrekening niet eventjes online kunt openen. Je zult ervoor naar het kantoor van de bank aan het Museumplein in Amsterdam moeten.

Over de veiligheid van de eerste ton hoef je je overigens niet druk te maken. ICBC valt onder het Luxemburgse garantiestelsel dat niet afwijkt van het Nederlandse. Je krijgt de 100.000 euro gegarandeerd terug als de bank omvalt.

LeasePlan Bank is de Nederlandse bank met de hoogste spaarrente. Je krijgt daar 1,51 procent.

Spaarrente en inflatie

De rentetarieven op een vrij opneembaar tegoed liggen nog wel iets boven de inflatie. Die bedroeg in maart 2015 volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 0,4 procent.

Maar voor iedere euro spaargeld boven de belastingvrije voet - die is afgerond 20.000 euro voor individuen en 40.000 euro voor partners - betaal je 1,2 procent belasting. Tel je dat bij de inflatie op, dan neemt de reële waarde van je spaargeld af, zelfs als je het op een spaarrekening met de hoogste rente zet.

Het kan echter nog erger. Bij enkele banken in  Zwitserland, Denemarken en zelfs bij een bank in Duitsland betaal je in sommige gevallen rente om je geld bij de bank te mogen stallen. De omgekeerde wereld.

Lees ook

Hogere spaarrente? Ga naar IJsland!

Vakantiegeld komt eraan: uitgeven, sparen, beleggen of hypotheek aflossen?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl