Begin 2015 presenteerde de aanbieder van zonnepanelen BigSolar zich op de Nederlandse markt met een leasemodel. Inmiddels mikt het bedrijf op een klassieker koopmodel, met mogelijkheden voor gespreid betalen.

Zonnepanelen huren, profiteren van een besparing op de stroomkosten en geen gedoe. Dat was de gedachte waarmee BigSolar ruim een jaar geleden de Nederlandse markt betrad.

Z24 sloeg aan het rekenen en concludeerde dat de leenkosten van het leasemodel van BigSolar een duidelijke meerprijs leken te hebben, vergeleken met de kosten voor consumenten als ze zelf zonnepanelen kopen.

Inmiddels heeft BigSolar, een initiatief van ondernemers Maarten van den Biggelaar en Philip Elias, het roer omgegooid.

Op de website worden enkele meer klassieke varianten aangeboden: zelf zonnepanelen kopen met eigen spaargeld. Of zonnepanelen kopen met een korte of langere afbetalingsperiode.

BigSolar biedt een 20-jarige opbrengstgarantie voor de geleverde zonnepanelen, net als bijvoorbeeld Eon-partner Sungivety.

Btw-besparing zonnepanelen

Particulieren kunnen sinds enige tijd kiezen of ze bij de aanschaf van zonnepanelen als btw-ondernemer willen worden aangemerkt. Wie daarvoor kiest, moet in principe ook btw afdragen over de opgewekte zonnestroom, tenzij het te betalen btw-bedrag minder is dan 1.345 euro per jaar. In dat geval kan een ontheffing worden gevraagd bij de Belastingdienst.

BigSolar biedt als dienst aan de afhandeling van het btw-voordeel van 21 procent op de aanschafkosten van de zonnepanelen te regelen. In het basis-servicepakket rekent BigSolar daar 90 euro voor.

Hoe het aanbod van BigSolar zich precies verhoudt tot dat van andere aanbieders van zonnepanelen, hangt af van individuele besparingsmogelijkheden en financieringsopties. Daarvoor kun je als particulier het best een persoonlijke offerte aanvragen. Dan is het een kwestie van vergelijken met andere aanbiedingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl