Sportscholen moeten van de regering gesloten blijven tot 1 september vanwege het coronavirus.
Fitnessketen BigGym is het daar niet mee eens en sleept de staat voor de rechter. De kortgedingzitting vindt op 20 mei plaats.
Ondertussen kijken sportscholen naar alternatieven om toch sportlessen aan te bieden. Ze verplaatsen fitnessapparaten naar buiten, want buiten sporten mag wel.
Fitnessketen BigGym sleept de staat voor de rechter om een einde te maken aan de gedwongen sluiting vanwege het coronavirus. Dat meldt de uitbater van zo’n twintig sportscholen in ons land dinsdag.
Vooralsnog moeten alle fitnesscentra in Nederland gesloten blijven tot 1 september, terwijl bijvoorbeeld binnenzwembaden al wel weer open mogen.
BigGym vindt dat de maatregelen disproportioneel zijn en eist dat die worden opgeheven. Het bedrijf beschikt naar eigen zeggen over een veilig protocol met zeer verregaande voorschriften en permanent toezicht.
Daarnaast wijst BigGym naar het buitenland. In Oostenrijk, Zwitserland en in veel deelstaten van Duitsland zijn sportscholen deze week opengesteld. België volgt op 15 juni.
De kortgedingzitting vindt op 20 mei plaats bij de rechtbank in Den Haag. Dat is een fysieke bijeenkomst, geeft de advocaat van de fitnessketen aan.
"Wij voelen ons verplicht een vuist te maken en op te komen voor de belangen van onze branche", aldus BigGym. "Daarom treden wij als eerste naar voren om door middel van een kort geding de Staat aan te klagen."
Volgens de advocaat is BigGym formeel de enige partij die de rechtszaak aanspant. Maar als BigGym zijn zin krijgt, dan kunnen andere sportscholen dat als precedent gebruiken om ook een opening af te dwingen.
'Fitnessbranche vindt sluiting tot september onacceptabel'
Fitnessbrancheorganisatie NL Actief noemde het vorige week al "onacceptabel" dat het kabinet besloten heeft sportscholen tot 1 september gesloten te houden in verband met het coronavirus.
Volgens NL Actief zijn de argumenten die het kabinet gebruikt om versoepeling uit te stellen, zoals het niet kunnen handhaven van anderhalve meter afstand, niet van toepassing op de fitnessbranche.
"We laten het niet over onze kant gaan dat onze branche tot 1 september gesloten moet blijven. Het kabinet laat zo 4.000 ondernemers en ruim 3 miljoen Nederlanders in de kou staan", aldus NL Actief.
"We zullen als branchevereniging samen met het hele netwerk in onze sector dan ook alle registers opentrekken om dit besluit aan te vechten. Daarnaast eisen we dat er een nieuwe compensatieregeling komt voor de ondernemers en zzp'ers in onze sector."
Vertegenwoordigers van de vechtsport, krachtsport en fitnessbranche vroegen de ministers Hugo de Jonge (VWS), Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) via een brandbrief om "zicht op overleving".
De vertegenwoordigers willen zo snel mogelijk met de ministers om de tafel. "Om te kijken hoe we met behulp van onze sterke protocollen veilig en verantwoord de deuren eerder weer kunnen openen. Of hoe u de ondernemers in deze sector anders perspectief kunt bieden om deze crisis te overleven", aldus de vertegenwoordigers.
"Sportscholen gaan onderuit als zij nog ruim drie maanden lang de adem moeten inhouden", zo schrijven de vertegenwoordigers van de branche. "Het water staat ons tot aan de lippen, en als we nu niet spreken, is het misschien te laat."
Partijen willen dat kabinet kijkt naar opening sportscholen
Ook een aantal politieke partijen vroeg het kabinet om nog eens naar het besluit te kijken. Het is voor coalitiepartijen VVD, D66 en CDA belangrijk om ook naar de verschillen tussen bijvoorbeeld grote en kleine sportscholen te kijken.
"De ene sportschool is de andere niet", vindt D66-voorman Rob Jetten. Hij vraagt het kabinet om maatwerk. Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil actie. "Ik snap wel dat als je veel zweet en beweegt en de airco alles rondblaast, dat die anderhalve meter niet genoeg is, maar ik vraag het kabinet wel te kijken naar specifieke oplossingen", zegt hij.
"Het gaat me dan niet alleen om het plezier van de sport maar ook de gezondheidseffecten", legt Dijkhoff uit. Omdat mensen veel meer thuis blijven, bewegen ze minder. Grappend laat de liberaal doorschemeren dat hij zelf ook wel zou willen sporten om de 'coronakilo's' kwijt te raken.
Sportscholen verplaatsen fitnessapparaten naar buiten
Ondertussen kijken sommige sportscholen naar alternatieven. Ze verplaatsen de apparaten naar buiten, want daar is in sommige gemeenten sporten wel toegestaan. Zo staan bij Elevator Sports in Rotterdam-Delfshaven een hometrainer, enkele apparaten en gewichten voor de deur.
"Ik voelde me waardeloos de afgelopen weken. Na 8,5 jaar mensen getraind te hebben, zit je thuis en maak je schulden om te overleven", zegt eigenaar Giovanni Sonotaroeno tegen RTV Rijnmond. "Maar nu kan ik weer mijn energie en toewijding kwijt."
Een sportcentrum in het Gelderse Elst zette fitnessapparatuur op het dak. "We willen onze leden de mogelijkheid bieden weer op kleine schaal te sporten, maar tegelijkertijd hopen wij zo te voorkomen dat ze hun lidmaatschap opzeggen", zegt eigenaar Zari Daoud tegen De Gelderlander.
Daoud heeft de prijs van een abonnement tijdelijk gehalveerd. "Want premier Rutte steekt iedere sportschoolhouder een mes in de rug door de scholen dicht te houden tot 1 september."
Lees meer:
- Zo gaan sportscholen en yogastudios om met de coronacrisis – lessen voor €5, gratis livestreams op Instagram en Facebook- of YouTube-sessies
- Met deze 5 work-outs verbrand je de meeste calorieën in een uur
- 11 bewezen manieren om langer te leven en al die tijd ook gezond te blijven
- 9 dingen om op te letten bij het kiezen van een sportschool