- ’s Werelds grootste techbedrijven hoeven heel lang geen juridische verantwoordelijkheid af te leggen voor content van gebruikers.
- Met de opkomst van generatieve artificial intellgence kan Big Tech voor het eerst ook als contentproducent worden gezien.
- “Het zou hun business dramatisch kunnen ondermijnen”, zegt een juridisch expert.
- Lees ook: Europese AI-regulering is een feit: dit moet je weten
Grote, Amerikaanse techbedrijven vermijden al decennia zo veel mogelijk de verantwoordelijkheid voor wat er op hun platformen wordt geplaatst. Maar de komst van generatieve artificial intelligence (AI) – ofwel bots die op vragen van gebruikers output leveren in de vorm van tekst, plaatjes of audio – maakt een eind aan deze juridische bescherming.
Meta, Google, Microsoft, Amazon en zelfs Apple waren de afgelopen maanden druk bezig met het ontwikkelen en uitrollen van hun eigen generatieve AI-tools en modellen om de concurrentie met OpenAI aan te gaan.
Meta heeft Llama en een groeiend aantal AI-tools binnen Facebook, Instagram en WhatsApp. Google heeft Gemini en Bard. Amazon heeft Q en nog meer tools. Microsoft heeft een klein legertje aan AI-copilots en is de grootste investeerder in OpenAI, de maker van ChatGPT.
Tientallen miljarden dollars worden in de ontwikkeling van artificial intelligence gestoken. En er wordt verwacht dat dit alleen maar meer gaat worden.
Content op sociale media die door AI wordt gemaakt
CEO Mark Zuckerberg van Meta voorziet een wereld waarin bijvoorbeeld content op Instagram niet alleen door mensen, maar ook door AI wordt gemaakt. "Er zijn mensen die er voordeel uit halen om te met een AI-versie van jou te kunnen praten, en de influencers kunnen er baat bij hebben om de vraag van de community te kunnen bijbenen", zei hij recentelijk. Hij verwacht dat dit in een bepaalde vorm in 2024 werkelijkheid zal worden.
Het kunnen maken van content zonder afhankelijk te zijn van influencers is zo'n beetje de heilige graal voor Meta, zegt een voormalig werknemer van het bedrijf tegen Business Insider. "Dit is enorm belangrijk voor Meta. De ideale toekomst voor het bedrijf is nieuwe content waar mensen van genieten, zonder dat Meta influencers hoeft te betalen."
Aansprakelijkheid voor content: nieuwe situatie voor Big Tech
Er zitten wel een paar haken en ogen aan dit plan. Door zelf contentmaker te worden, kan Big Tech mogelijk geen aanspraak meer maken op wetsbepalingen die stellen dat bedrijven geen verantwoording dragen over hetgeen gebruikers op hun platformen plaatsen. Het enige dat Big Tech-bedrijven moeten doen, is een inspanning leveren om content te modereren. Dat is iets waar ze door rechters al vaker op zijn gewezen.
Het zorgt ervoor dat de platformen in sommige gevallen een podium zijn geworden voor het slechtste dat de mensheid te bieden heeft, terwijl de bedrijven toekijken.
Maar de generatieve AI-tools die deze bedrijven ontwikkelen, zijn niet alleen eigendom. Ze worden ook door Big Tech aangestuurd. En deze tools zullen binnenkort zoekresultaten, posts op social media en andere content uitspuwen, zonder dat er een tussenpersoon aan te pas komt.
Grote techbedrijven stellen dat hetgeen AI voor hen genereert uniek is en daarom gezien moet worden als nieuw werk. Experts waar Business Insider mee sprak zijn het erover eens dat creaties die bedrijven uit hun AI-tools halen, niet gezien kunnen worden als content van derden. Gevolg is dat Big Tech direct aansprakelijk wordt voor deze content.
Open source AI als bescherming tegen aansprakelijkheid?
Volgens de anonieme bron hoopt Meta het risico op juridische aansprakelijkheid voor content afkomstig van generatieve AI voorlopig voor zich uit te schuiven door Llama, het large language model van het bedrijf, als open source product voor bijna iedereen beschikbaar te stellen.
Hoogleraar rechten en techologie Anupam Chander geeft aan dat deze aanpak recent ter sprake kwam in de juridische kringen in de VS. Hij is er "niet van overtuigd dat het een goede manier is om aansprakelijk te vermijden. Het hangt heel erg af van de specifieke situatie."
Als een bedrijf een AI-model bouwt en dat volledig en gratis aan softwareprogrammeurs overhandigt, zonder een rol te spelen in de manier waarop het wordt gebruikt, kan aansprakelijkheid mogelijk worden vermeden. In andere gevallen ziet Chander vrijwel geen manieren waarop een techbedrijf kan claimen dat het geen rol in de door generatieve AI gecreëerde content speelt.
Hoogleraar AI-regulering Aziz Huq van de Universiteit van Chicago denkt eveneens dat Meta en andere techbedrijven het niet voor elkaar zullen krijgen om aansprakelijkheid te ontlopen voor door generatieve AI gemaakte content. "Bedrijven geven aan dat het nieuw is, wat ervoor zorgt dat je niet dezelfde aansprakelijkheidsbescherming kunt verwachten. Er zullen nieuwe juridische gevolgen aan kleven."