De recordjacht van beurzen in de VS zet door.

De grote Amerikaanse techbedrijven raken weer op dreef.

Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem lichten toe waar de kansen liggen.

ANALYSE – In de VS staan de brede S&P 500-index en de technologie-gerelateerde Nasdaq wederom op nieuwe recordstanden. Daar kan nog meer bij, zoals we eerder hebben benoemd met koersdoelen van respectievelijk 4.500 punten voor de S&P en 16.000 punten voor de Nasdaq, onder aanvoering van Big Tech.

In onze recente bijdragen spraken we onze voorkeur uit voor grote kwaliteitsnamen. Ditmaal gaan we dieper in op ontwikkelingen binnen de Amerikaanse aandelensectoren.

De winnaars in de VS kwamen sinds eind vorig jaar vooral uit de cyclische sectoren, financials en energiesector. Nu de Amerikaanse centrale bank vooralsnog de markt heeft gerustgesteld zien we andere sectoren een inhaalslag maken.

Big Tech is niet één sector

Wat betreft de Big Tech-bedrijven willen we als eerste wijze op de verdeling van de subsectoren in de VS volgens de indeling van Standard & Poor’s. Daarbij valt op dat niet alle grote technamen in dezelfde sectorindices zitten.

Zo bivakkeert bijvoorbeeld Microsoft in de sector software & services en vind je Apple in de sector technology hardware & equipment. Amazon daarentegen heeft een plaatsje in de sector retail en Facebook, Alphabet en Netflix keren terug in de sector media & entertainment.

Big Tech valt dus niet onder één sector, maar is verweven in vele geledingen van de economie.

De onderstaande grafiek toont de relatieve ontwikkeling van de subsectoren van de S&P 500-index sinds begin dit jaar, waarbij ook de S&P-500 als geheel is meegenomen.

We richten ons dit keer op de sector media & entertainment, die in de bovenstaande grafiek door de dikke groene lijn wordt vertegenwoordigd. Wat opvalt is dat deze sector nagenoeg het hele jaar beter presteert dan de S&P 500 (de zwarte stippellijn).

Echter, sinds eind mei lopen de verschillen harder op. Deze beweging heeft recentelijk nog wat extra tractie gekregen door de sussende geluiden van de Federal Reserve, die blijft benadrukken dat rentes voorlopig laag kunnen blijven. Lage rentes worden namelijk als positief gezien voor vele groeibedrijven, omdat zij de toekomstige groei relatief goedkoop kunnen financieren.

Zoals aangegeven zitten bedrijven zoals Facebook, Alphabet, Netflix in deze sector, maar ook namen zoals Walt Disney en Baidu. Veelal groeibedrijven dus. Hieronder bespreken we het aandeel Facebook.

Facebook stoomt lekker door

Facebook is 's werelds grootste online sociale netwerk, met maandelijks 2,8 miljard actieve gebruikers. Dat is grofweg een derde van de wereldbevolking, ja echt. Het ecosysteem van het bedrijf bestaat voornamelijk uit de Facebook-app, Instagram, Messenger, WhatsApp en vele functies rondom deze producten.

Nu liggen recentelijk een aantal van de grote techbedrijven onder vuur bij beleidsmakers. Dit heeft alles te maken met de machtspositie van de dominante Amerikaanse techbedrijven. Er bestaat een kans dat deze bedrijven zich uiteindelijk moeten opsplitsen.

Echter, zo'n opsplitsing hoeft voor beleggers helemaal niet erg te zijn. Het kan namelijk zo zijn dat alle losse onderdelen meer waard zijn dan het bedrijf in zijn geheel.

Voor Facebook is dat voorlopig nog niet aan de orde: sinds deze week mag het bedrijf zich scharen bij de club van beursbedrijven met een marktwaarde van 1000 miljard dollar of hoger. Beleggers waren blij met een voor Facebook gunstige juridische uitspraak tegen een aanklacht wegen marktmisbruik. De koers van Facebook noteerde direct op nieuwe records.

Voor nu lijkt Facebook met gigantische aantallen gebruikers die veel tijd spenderen op het platform, het meest waardevol voor online adverteren op sociale netwerken. Dat zie je ook terug in de alsmaar groeiende reclame-inkomsten. Dit kan in de toekomst nog een extra zetje krijgen door de verwachte toepassingen op het gebied van artificial intelligence, samen met de lancering van virtual reality. Dit zal naar verwachting de betrokkenheid van gebruikers vergroten.

Per saldo zjn de meeste analisten die Facebook volgen positief, met een gemiddeld koersdoel van grofweg 390 dollar, aldus Yahoo Finance.

Dat wetende, hoe ziet dat er uit wanneer we de koersgrafiek bestuderen?

De koers van Facebook heeft sinds het “nieuwe begin” van maart 2020 een mooie trendmatige ontwikkeling laten zien. In de eerste herstelfase na de coronadip van begin 2020 werden in juni van dat jaar al nieuwe records geboekt. De stijging zette door tot en met september, waarna een consolidatiefase intrad.

Beleggers zijn inmiddels gewend aan de nieuwe zone tussen 250 dollar en 300 dollar voor het aandeel Facebook. Sinds enkele weken is de blik weer opwaarts gericht.

Inmiddels liggen de oude recordniveaus ver onder de huidige koersen en versnellen we verder naar boven. De gemodificeerde RSI onderaan in de grafiek toont de fases waarin stijgingen versnellen. De twee ellipsen noteren dan in de bovenste helft van de schaal hetgeen op een krachtige beweging duidt.

Het huidige momentum van het aandeel, de sector waarin Facebook opereert en de fundamentele validatie van analisten geven aan dat een koers van 400 dollar toch wel te doen moet zijn. Weer keihard doorstijgen tot september?

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.