- De rechter geeft koopjesketen Big Bazar geen extra tijd om een akkoord te bereiken met schuldeisers.
- Voor de derde keer heeft de rechtbank in Leeuwarden geweigerd een schuldenexpert aan te stellen die nog een uitweg uit de financiële problemen kan zoeken.
- De advocaat van Big Bazar gaat ervan uit dat dinsdag het faillissement wordt uitgesproken.
- Lees ook: Voormalig moederbedrijf van koopjesketen Big Bazar leende €2 miljoen en stuurt nog steeds aan op faillissement
Big Bazar krijgt van de rechter geen extra tijd om afspraken te maken met schuldeisers. Voor de derde keer heeft de rechtbank in Leeuwarden geweigerd om een schuldenexpert aan te stellen die voor de koopjesketen nog een uitweg uit de financiële problemen had kunnen zoeken. Oscar van Oorschot, de advocaat van Big Bazar, gaat ervan uit dat dinsdag het faillissement wordt uitgesproken.
De keten beloofde tijdens de rechtbankzitting vorige week nog miljoenen euro’s aan financiering toegezegd te hebben gekregen. Dat geld had de rechter moeten overtuigen om door schuldeisers gedane faillissementsaanvragen tijdelijk op pauze te laten staan en een herstructureringsdeskundige aan te stellen. Maar de rechter heeft er geen vertrouwen in dat de keten nog te redden valt.
“Ondanks een mogelijke kapitaalinjectie luidt het oordeel dat Big Bazar onvoldoende middelen heeft om aan haar lopende verplichtingen gedurende een af te kondigen afkoelingsperiode te voldoen”, aldus de rechter.
Big Bazar stevent af op faillissement
Big Bazar meldde deze zomer in de financiële moeilijkheden te zitten, onder meer door de forse prijsstijgingen in de winkelstraat waardoor klanten minder zijn gaan uitgeven.
Tot ergernis van verhuurders van winkelpanden en leveranciers zijn de laatste tijd veel rekeningen niet meer betaald. Ook zijn er al veel winkels gesloten. Van de ruim 120 filialen zijn er minder dan honderd over en de schulden lopen in de tientallen miljoenen euro's. Om betaling van facturen af te dwingen dienden meerdere schuldeisers een faillissementsaanvraag in voor Big Bazar.
Nu ook deze laatste reddingspoging op niets is uitgelopen, zullen de faillissementsaanvragen voor de keten dinsdag opnieuw worden behandeld. Van Oorschot denkt dat er dan meteen een bankroet volgt.
De keten verkeerde al twee keer in een soortgelijke situatie en beide keren werd er vlak voor de deadline nog een nieuw verzoek ingediend voor het aanstellen van een schuldenexpert. Daardoor kwamen de aanvragen voor een bankroet telkens opnieuw in de wacht te staan.
Nu ligt zo'n nieuwe reddingsactie volgens Van Oorschot niet meer voor de hand. "Elke actie van Big Bazar is uitstel van executie. We hebben gevochten, maar weten waar de grens ligt en die is bereikt", geeft hij aan. Van Oorschot zegt ook dat de circa 1300 medewerkers van Big Bazar maandag nog betaald zullen worden. Daarna ligt het lot van Big Bazar volgens hem in handen van een curator.
CNV: harde klap voor personeel
Het bankroet dat dinsdag dreigt voor Big Bazar is "een harde klap" voor het personeel. Dat stelt vakbond CNV in een reactie op een gerechtelijke uitspraak van maandag, waardoor de koopjesketen opnieuw geen extra tijd krijgt om afspraken te maken met schuldeisers. CNV-bestuurder Erik Maas merkt op dat de ongeveer 1300 medewerkers "zich tot het laatste moment keihard hebben ingezet om hun winkel overeind te houden".
Hij heeft dan ook bewondering voor het personeel van Big Bazar. "Zelfs toen hun werkgever via een paginagrote advertentie in de krant zijn excuses aanbood aan de schuldeisers en daarbij zijn eigen personeel over het hoofd zag, namen ze het nog op voor Big Bazar", zegt de bestuurder.
Ook deed het personeel via de ondernemingsraad zelf een poging om het bedrijf meer tijd te geven de financiën op orde te krijgen, echter zonder succes. "Dat het zeer waarschijnlijk niet gelukt is, doet heel veel pijn", aldus Maas in aanloop naar de behandeling van de faillissementsaanvragen, die voor dinsdag gepland staat.
Mocht het faillissement dinsdag door de rechter worden uitgesproken, dan is de toekomst voor het personeel volgens Maas "heel onzeker". "Velen zullen op zoek moeten naar een andere baan, terwijl ondertussen hun dienstverband bij Big Bazar ook nog op een correcte manier afgehandeld dient te worden."
Bovendien betwijfelt Maas of er kandidaten zijn voor een doorstart van de koopjesketen. "Het aantal filialen groeide wel, maar de keten werd nooit winstgevend. Ook verschillende overnames brachten niet het gewenste financiële resultaat. Corona zorgde voor een extra schuldenlast die Big Bazar eigenlijk nooit meer te boven is gekomen."