Dat de val van de roebel en de sancties het leven in Rusland afgelopen jaar duurder hebben gemaakt, staat wel vast. Maar hoe hard zijn de voedselprijzen voor de gewone Rus gestegen? Volgens de borsjtsj-index komt de inflatie op 50 procent.

Eens in de maand maakt Natalja Atoetsjina uit Omsk haar rijkgevulde bietensoep. Haar man Sergej Komarkovskich hield de afgelopen maanden nauwkeurig de prijzen van alle ingrediënten van de soep bij en creëerde op die manier een typisch Russische variant van de Big Mac-index: de borsjtsj-index.

En wat blijkt: het dagelijks leven is er voor de Rus niet goedkoper op geworden. De Borsjtsj-index steegt sinds april 2014 met 49,5 procent, zo schrijft The Wall Street Journal vrijdag. Dat is fors meer dan het door het Russische bureau voor de statistiek in februari gemelde stijging van de voedselprijzen. De statistici meldden een stijging van 23,3 procent voor voedsel en een algemeen inflatiecijfer van 16,9 procent.

Het enorme verschil tussen de officiële prijsstijging en die van de gepensioneerde journalist uit het Siberische Omsk zijn wel te verklaren. De bietensoep van Atoetsjina wordt gemaakt met verse ingrediënten van de markt.

En juist verse groenten en fruit zijn zwaar getroffen. Vooral vanwege de door Rusland zelf uitgeroepen boycot van producten uit de Europese Unie. Want zelfs al worden de meeste ingrediënten van de soep ook volop lokaal verbouwd, zoals bieten, wortelen, lenteui en dille, het feit dat er niet kan worden ingevoerd heeft ze wel schaarser gemaakt. Bovendien is het voor de Russische boeren ook lastiger om aan kunstmest en zaaigoed te komen.

Er is overigens wel hoop voor de Russen. De laatste weken is de roebel, geholpen door de stijgende olieprijs, weer aan een opmars bezig.

lees ook

Rusland verzacht sancties uit puur eigenbelang

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl