Klimaatverandering verpest nu ook al de productie van bier. Althans, als we brouwer Cantillon mogen geloven. De zure lambiek die Cantillon produceert moet op geheel natuurlijke wijze tot stand komen, maar de herfst is te warm.

Bij Cantillon in Anderlecht is sinds 1900 niets veranderd. Behalve dan de buitentemperatuur. En laat die nu net cruciaal zijn bij het brouwen van lambiek, het zurige en daarom niet zo populaire bier dat uniek is in de regio Brussel.

“We zijn een slachtoffer van klimaatverandering”, beweert brouwer Jean van Roy.

Brouwperiode wordt steeds korter

Modern bier wordt in ketels onder druk gebrouwen. Er komt geen lucht aan te pas. Maar de traditionele lambiek van Cantillon heeft zijn bestaan juist te danken aan contact met de open lucht in een grote platte bak die ‘koelschip’ wordt genoemd. Allereerst koelt het bier hier af. Daarna zorgen gisten, die natuurlijk in de lucht aanwezig zijn, voor het spontane gistingsproces. Dat gaat nog verder als het bier op vat zit.

De brouwperiode van lambiek was altijd al beperkt tot de winter, maar die wordt in Brussel en omgeving elk jaar een beetje korter. “Mijn grootvader brouwde van half oktober tot in mei, maar dat heb ik nog nooit meegemaakt”, aldus Van Roy.

Te veel bacteriën

Normaal gesproken koelt lambiek goed af bij temperaturen van 0 tot 5 graden. De laatste dagen was het tien graden te warm. Het bier - strikt genomen de 'wort', oftewel ongegist bier - blijft dan te warm en wordt ondrinkbaar doordat teveel bacteriën zich in het vocht nestelen.

"We hebben drie brouwsels moeten weggooien, voor vandaag, donderdag en volgende week maandag", meldt Van Roy aan persbureau AFP. Aan de Belgische televisie vertelt Van Roy dat een weekje zonder productie nog wel kan, maar dat een langere periode financiële gevolgen kan hebben.

De brouwer hoopt in elk geval dat het voor 14 november koud genoeg zal worden, want dan heeft Cantillon Openbrouwdag, een jaarlijks evenement dat vele bezoekers trekt. Het hele proces is dan te volgen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl