- Bieden boven de vraagprijs voor een huis is allang geen Randstedelijk fenomeen meer; dit gebeurt inmiddels ook in de provincie.
- Zowel het aantal overbiedingen op de huizenmarkt in de vier grote steden als in de rest van het land stijgt, blijkt uit gegevens van Makelaarsland.
- Bekijk de ontwikkeling van het aantal overbiedingen per provincie.
De Nederlandse huizenmarkt is oververhit. Een huis bemachtigen voor de vraagprijs nu eerder uitzondering dan regel. Eerder waren het vooral huizenkopers in de Randstad die moesten overbieden, maar inmiddels is het fenomeen doorgesijpeld naar de rest van het land.
In het derde kwartaal van 2020 werd er bijvoorbeeld het meest overboden in Groningen en Almere, respectievelijk 6,7 en 5,3 procent boven de vraagprijs, schreef Business Insider eerder.
Lag in 2020 nog de helft van het totaal aantal biedingen boven de vraagprijs, inmiddels is dat 70 procent, constateert Makelaarsland, naar eigen zeggen de grootste NVM-makelaar, op basis van eigen data.
De tabel hieronder laat zien hoeveel biedingen boven, gelijk aan of onder de vraagprijs waren sinds 2017. Het gaat om een percentage van biedingen van beoogde huizenkopers, dus niet om een percentage van verkochte woningen.
Te zien is dat in 2017 bijna driekwart van de biedingen onder de vraagprijs was, tegen bijna 20 procent boven de vraagprijs.
In 2021 hebben die cijfers zo'n beetje stuivertje gewisseld met tot nu toe 70 procent van de potentiële huizenkopers die boven de vraagprijs heeft geboden, tegen 23 procent van de aspirant-kopers die een bod onder de vraagprijs deed.
Zoals gezegd is bieden boven de vraagprijs vanuit de Randstad als een olievlek verspreid naar de rest van het land; dit komt overeen met de ontwikkeling van huizenprijzen, die recent het sterkst stijgen buiten de Randstad.
De grafiek hieronder toont in hoeverre beoogde huizenkopers boven de vraagprijs hebben geboden in de grote steden ten opzichte van de rest van het land in 2020 en 2021.
Te zien is dat de markt in de grote steden vooralsnog niet tot bedaren lijkt te komen. En ook in de rest van het land neemt het aantal biedingen boven de vraagprijs toe.
In zowel 2020 als in 2021 is het aantal overbiedingen in de vier grote steden zo'n 10 procentpunt hoger dan in de rest van het land.
Bieden boven vraagprijs per provincie
Gekeken naar de cijfers per provincie wordt er nu vaker boven de vraagprijs geboden dan in 2021, constateert Makelaarsland. De onderstaande tabel toont het percentage overbiedingen per provincie.
Zeeland en Flevoland ontbreken omdat van deze provincies niet genoeg gegevens beschikbaar waren in verband met een te laag aanbod van woningen.
Het gedrang op de woningmarkt heeft ervoor gezorgd dat huizenkopers onzekerder zijn, zegt Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarland, tegen Business Insider.
Uit een enquête onder duizend woningzoekenden op Makelaarsland blijkt dat 40 procent een aankoopmakelaar wil inschakelen.
"We zijn als online makelaar groot geworden en in de kern vinden we dat klanten zaken zelf moeten kunnen regelen. Maar nu hebben mensen behoefte aan een klankbord", ziet Van Wijgerden.
"Een aankoopmakelaar heeft natuurlijk ook de beschikking over systemen met gegevens over bijvoorbeeld transacties. Ze weten wat er in de buurt is gebeurd, onderhandelen vaak en hebben een netwerk."
Dat lijkt z'n vruchten af te werpen in deze ultra-krappe woningmarkt. Het percentage woningen waarbij het winnende bod door een aankoopmakelaar is gedaan, groeide in vier jaar tijd van 23 naar 33 procent, blijkt ook uit cijfers van Makelaarsland.
Lees meer over de woningmarkt:
- 35-minners dominante kopers op de huizenmarkt in eerste kwartaal: 2 op de 5 was al huiseigenaar
- Zo hard stijgt de huizenprijs in 75 regio’s sinds 1997, 2007 en 2017 – Haarlem spant de kroon met plus van 333%
- Zo groot is de overwaarde in huizen per generatie van 25 tot 85 – dit kun je ermee doen
- Dit kun je gemiddeld krijgen als huis in de 16 regio’s waar huizenprijzen het hardst stijgen