- De Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden hebben over de meeste zaken totaal verschillende standpunten.
- Ondanks al die tegenstellingen zijn er ook drie onderwerpen waar ze het wel eens over zijn.
- Trump en Biden willen allebei een groot nieuw stimuleringspakket voor de coronacrisis, Big Tech dwingen tot meer transparantie en de prijzen van medicijnen verlagen.
President Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden hebben totaal andere visies. De twee presidentskandidaten botsen fel over vele belangrijke onderwerpen, zoals klimaatverandering, immigratie en belastingen.
Maar er zijn drie onderwerpen waar ze het wel over eens zijn. Dit zal er waarschijnlijk sowieso aan beleid uit het Witte Huis komen, ongeacht de uitslag van de verkiezingen.
1. Een groot stimuleringspakket
In maart heeft het Amerikaanse Congres een pakket van bijna 2.000 miljard dollar aangenomen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen, de Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act (de CARES-act).
Maar de werkloosheidsuitkeringen liepen in juli af en de onderhandelingen over een nieuw pakket ter waarde van 2.200 miljard dollar (de HEREOES-act) zijn vastgelopen.
Toch hebben zowel Trump als Biden hun steun uitgesproken voor een groot stimuleringspakket voor na de verkiezingen, al hebben ze geen van beiden gezegd hoe groot dat moet zijn.
Vorige maand tweette Trump "STIMULUS! Go big or go home!!!" en afgelopen dinsdag zei Trump dat "we na de verkiezingen het grootste stimuleringspakket ooit te zien krijgen".
Op 9 oktober kwam de regering van Trump met een alternatief voor het plan van 2.200 miljard dollar van de Democraten ter omvang van 1.800 miljard dollar. Maar in een radio-interview op dezelfde dag zei de president dat hij een stimuleringspakket wil dat nog groter is dan dat van de Democraten.
In het stimuleringsplan van Biden worden er meer directe betalingen gedaan en komen er extra werkloosheidsuitkeringen, valt te lezen op zijn website. Daarnaast wordt er volgens zijn 'Emergency Action Plan to Save the Economy' per student minstens 10.000 dollar kwijtgescholden aan leningen, is er betaald ziekteverlof voor iedereen en worden alle kosten van coronatesten gedekt.
2. Big Tech dwingen tot meer transparantie
De federale wet Section 230 bepaalt dat internetbedrijven niet verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de berichten op hun platforms. Maar door de toename van haatberichten, nepnieuws, misleidende informatie over de verkiezingen en illegale activiteiten klinkt van alle kanten de roep om dat beleid aan te passen. Zowel Republikeinen als Democraten pleiten voor meer transparantie over hoe de bedrijven de inhoud modereren. Republikeinen klagen dat conservatieve berichten worden gecensureerd.
Biden en Trump zijn allebei tegen Section 203, maar om licht verschillede redenen.
In december zei Biden in een interview met The New York Times dat de wet onmiddellijk moet worden ingetrokken. Hij vertelde tegen de krant dat hij "nooit een groot fan is geweest van Zuckerberg" en dat Facebook verantwoordelijk moet worden gehouden voor "het verspreiden van onwaarheden".
Het gevecht van Trump tegen Section 230 begon nadat Twitter zijn tweets over poststemmen begon te voorzien van factchecks. Twee dagen daarna tekende Trump een decreet waardoor federale toezichthouders wijzigingen konden aanbrengen in Section 230. In dat decreet stond: "Als grote, machtige sociale mediabedrijven meningen gaan censureren waar ze het oneens mee zijn, dan oefenen ze een gevaarlijke invloed uit."
3. Het verlagen van de prijzen van medicijnen
Zowel Trump en Biden hebben gezegd zich in te zullen zetten voor het verlagen van de prijzen van voorgeschreven medicijnen. In de afgelopen jaren zijn medicijnen als insuline en Epi-Pens het toonbeeld geworden van de prijsstijgingen waar Amerikanen mee te maken hebben gekregen.
Volgens de goedendoelenorganisatie Kaiser Family Foundation zegt 79 procent van de Amerikanen dat de prijzen van medicijnen te hoog zijn en 22 procent dat het verlagen van de prijzen topprioriteit zou moeten zijn voor het Congres.
De standpunten van Trump en Biden ten aanzien van het gezondheidsbeleid zijn zeer verschillend. Zo wil Trump Obamacare afschaffen en Biden daar juist verder op bouwen. Maar ondanks die verschillen willen beide kandidaten de prijzen van medicijnen verlagen door internationaal te gaan.
"Kijk, sommige landen verkopen een pil voor zeg 10 cent, terwijl diezelfde pil in de Verenigde Staten 2 dollar kost", zei Trump in juli. "En het is precies hetzelfde en wordt in dezelfde fabriek gemaakt. In september tekende Trump een decreet waarin gesteld wordt dat medicijnen voor ouderen die worden gedekt door het zogeheten Medicare Part B niet meer mogen kosten dan de laagste prijs die andere landen voor het medicijn betalen.
Biden heeft zijn steun uitgesproken voor een plan waardoor Amerikanen medicijnen kunnen kopen van andere landen. "Om meer concurrentie te creëren voor Amerikaanse farmaceuten zal Biden consumenten toestaan voorgeschreven medicijnen uit andere landen te importeren", valt te lezen op zijn campagnewebsite. "Zolang het US Department of Health and Human Services maar een certificaat heeft afgegeven dat die medicijnen veilig zijn."
Lees meer over de Amerikaanse verkiezingen:
- Dit is de stand in de peilingen tussen Trump en Biden vlak voor de verkiezingen – verrassende comeback van Trump in Iowa
- Trump wordt fysiek: hij wil wel knokken met Biden wiens ‘benen heel dun zijn geworden’
- Dit is het scenario waar iedereen voor vreest: Trump wint op 3 november, maar verliest alsnog na tellen van eerder uitgebrachte stemmen