- De Amerikaanse president Joe Biden werd door zijn voorganger steevast ‘Sleepy Joe’ genoemd.
- De afgelopen dagen is hij tijdens een Europese toer echter bepaald niet aan het slaapwandelen.
- De harde koers die Biden kiest in gesprekken met Turkije en Rusland, heeft zijn weerslag op valutamarkten, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.
ANALYSE – In de Verenigde Staten hebben politiek journalisten de afgelopen maanden een stuk minder om over te schrijven. Terwijl Donald Trump met Twitter-berichten de boel regelmatig op stelten zette, is de nieuwe president Joe Biden grotendeels onzichtbaar in de dagelijkse nieuwsstroom.
De gevolgen van de beleidskeuzes van Biden laten zich echter wel goed zien: de coronapandemie komt in de Verenigde Staten snel onder controle. Hierdoor krijgt hij de kans om de focus te verleggen naar andere zaken.
De afgelopen week heeft uitgewezen dat er ook wat betreft het buitenlands beleid een wereld van verschil zit tussen Trump en Biden. De huidige president is hard bezig om bondgenoten beter aan zich te binden en hij schuwt de confrontatie met andere landen niet.
Het Amerikaanse optreden op het wereldtoneel is daarmee minder eendimensionaal dan onder Trump, die al zijn pijlen op China richtte.
Deze week reisde Biden voor het eerst in zijn huidige functie naar Europa af. De eerste stop was het Britse Cornwall voor de G7-top. Daar streek hij enkele plooien glad met Europese partners, om zo een stevig front te vormen tegen Rusland.
Woensdag voerde hij in Zwitserland overleg met de Russische president Vladimir Poetin.
Roebel krijgt tikje na ontmoeting van Biden en Poetin
In de aanloop naar de bijeenkomst tussen Biden en Poetin, heeft Moskou een groot deel van de werkzame bevolking een week vrij gekregen, omdat het coronavirus toch weer de kop op stak.
Daar komt bij dat de Russische economie nog veel last heeft van westerse sancties. Maar ondanks die uitdagingen is de Russische roebel sinds de jaarwisseling met 3 procent opgeveerd ten opzichte van de dollar. Die stijging is vooral te danken is aan het stevige herstel van de olieprijs.
Het gesprek tussen Poetin en Biden heeft de kou in ieder geval niet uit de lucht gehaald: beide landen staan nog lijnrecht tegenover elkaar. En dat doet vooral pijn bij de roebel, die na de topontmoeting snel met 1 procent daalde ten opzichte van de dollar tot het laagste niveau in ruim een week.
Druk op Turkse lira bij ontmoeting van Biden en Erdogan
Voorafgaand het gesprek met Poetin, vormde het Turkse Istanbul nog een tussenstop voor Biden. Daar overlegde hij met president Recep Tayyip Erdoğan, in een poging om de onderlinge relatie te verbeteren. Die kreeg in 2019 een flinke knauw toen Turkije de S400-luchtverdedigingsrakketen kocht. De raketten komen uit Rusland, terwijl Turkije lid is van de NAVO.
Het Turks-Amerikaanse overleg van dinsdag had een eerste stap moeten zijn op weg naar meer normale verhoudingen. Dat lukte niet: het Witte Huis kwam niet eens naar buiten met een overzicht van de onderwerpen die Biden en Erdoğan besproken hebben, wat bij dit soort bijeenkomsten gebruikelijk is. Beide partijen deden het overleg af als een goed gesprek. Dat had zijn weerslag op de Turkse lira, die met 1,5 procent daalde.
Een betere verhouding met de Verenigde Staten is samen met een meer doordacht economisch beleid het belangrijkste ingrediënt voor een herstel van de lira. Zolang Biden weinig aanstalten maakt om Turkije tegemoet te komen en Erdoğan telkens de voorzitter van de centrale bank ontslaat, zet de glijvlucht van de lira door.
Samen met het tikje voor de roebel, is dat een eerste bewijs dat Biden zich met zijn internationale beleid ook op de valutamarkt gaat laten gelden.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.