Een veel besproken knelpunt in de eurozone: de relatief hoge lonen in zuidelijke eurolanden. Maar in Griekenland en Portugal keert het tij. Ook volgens de Big Mac Index.
Lonen die harder stijgen dan de arbeidsproductiviteit. Terwijl Duitsland jarenlang de lonen laag hield en de exportmotor op volle toeren liet draaien, gebruikte Griekenland de komst van de euro vooral om de lonen en prijzen te laten stijgen. Het gevolg: Duitsland noteerde jaar op jaar overschotten op de handelsbalans, terwijl in onder meer Griekenland de export het liet afweten.
De eurocrisis heeft deze spanning genadeloos bloot gelegd en onder meer Griekenland en Portugal gedwongen tot rigoureuze ingrepen. Ook bij de lonen. Dat leidde in de tweede helft van 2012 al tot een omslag, signaleerde Z24’s Mathijs Bouman afgelopen oktober. (Zie het artikel: Er gaan ook dingen goed in Europa)
Prijsverschillen eurolanden: wat zegt Big Mac?
Inmiddels signaleert ook weekblad The Economist op ludieke wijze dat er sprake is is van een omslag binnen de eurozone. Dat is namelijk te zien bij de Big Mac Index die The Economist periodiek publiceert.
De Big Mac Index vergelijkt de prijzen van eenzelfde hamburger in verschillende landen. Omdat dat het om een homogeen product gaat, geeft de omrekening van Big Mac-prijzen naar één munt – bijvoorbeeld de dollar – in theorie aan in hoeverre wisselkoersen onder- of overgewaardeerd zijn ten opzicht van de dollar.
Maar de jongste editie van de Big Mac Index geeft ook weer hoe het zit met de prijsverschillen tussen Big Macs binnen de eurozone. Prijzen van Big Mac's variëren van 2,60 euro tot 4,10 euro, zo blijkt, met een gemiddelde van 3,63 euro (op basis van een weging waarbij waarbij grote eurolanden zwaarder meetellen).
Griekse Big Mac
Een Griekse Big Mac is liefst 28 procent goedkoper dan de gemiddelde Big Mac van de eurozone. Twee jaar geleden was een Griekse Big Mac slechts vijf procent goedkoper dan de gemiddelde Big Mac in de eurozone. Een groot verschil.
De Grieken concurreren inmiddels dus veel scherper op prijs. Voor Portugal geldt hetzelfde.
Italiaanse en Franse Big Macs zijn daarentegen nog relatief duur. Net als de Finse. De tijd zal leren of dat terecht is.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl