De overname van BG Group door Shell betekent het einde van het lidmaatschap van het Britse gasbedrijf in klimaatclub CCAC.
Volgens Het Financieele Dagblad heeft Shell direct na de overname van BG het lidmaatschap van de gasproducent in het Climate & Clean Air Coalition Oil & Gas Methane Partnership (CCAC) opgezegd.
Het CCAC is een initiatief van de Verenigde Naties, overheden, bedrijven en ngo’s met als doel milieuvervuilende methaanemissies te reduceren.
Pikante afmelding
BG was één van de oprichters van CCAC in 2014. Het FD spreekt van een pikante afmelding, onder meer omdat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken eerder nog een verklaring ondertekende waarin hij olie- en gasbedrijven waaronder Shell oproept lid te worden van CCAC.
Shell steunt volgens het FD weliswaar de doelen van de CCAC, maar lijkt zich vooral via andere kanalen zoals het Global Methane Initiative in te willen zetten voor klimaatdoeleinden.
Europese branchegenoten als Total, ENI, BP en Statoil zijn wel lid van CCAC. Zij hebben afspraken gemaakt over het opsporen van lekkages in hun productie, maatregelen te nemen en daarover te rapporteren. Het CCAC noemt het uitstappen van BG "teleurstellend", zo laat het in de krant optekenen.
Klimaatverandering
Methaan speelt net als koolstofdioxide (CO2) een grote rol bij het veroorzaken van klimaatverandering. Methaan is daarbij een veel sterker broeikasgas dan CO2 en komt onder andere vrij in de veeteelt en door lekkages in gasinstallaties en pijpleidingen.
De uitstoot van methaan door Shell is ondanks maatregelen de afgelopen tien jaar niet gedaald, aldus het FD. Shell, dat wel maatregelen zou nemen om de uitstoot terug te dringen, stootte in 2014 126 miljoen kilo methaan uit. In 2006 was dit 124 miljoen kilo.
Volgens experts is Shell vaag over maatregelen die het neemt om de uitstoot terug te dringen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl