• Projectontwikkelaars zien regelmatig dat organisaties en omwonenden hun bezwaar tegen nieuwbouw willen intrekken in ruil voor geldbedragen die kunnen oplopen tot 100.000 euro, meldt NRC.
  • Een deel koopt een procedure af, om zo vertraging en hogere kosten te voorkomen.
  • Een op de drie bouwprojecten loopt vertraging op door juridische procedures, blijkt uit onderzoek van vakblad Binnenlands Bestuur.

De komst van nieuwbouw kan minder groen in de buurt betekenen, het uitzicht van bewoners verpesten of voor verkeersoverlast zorgen. Maar de vraag is of dit daadwerkelijk hoofdredenen zijn bij bezwaarprocedures, die zich regelmatig blijken te ontpoppen tot chantage.

Projectontwikkelaars zien geregeld dat organisaties en omwonenden bereid zijn hun bezwaar in te trekken in ruil voor geldbedragen die kunnen oplopen tot 100.000 euro. Dat blijkt uit een rondgang van NRC langs ruim twintig ontwikkelaars, waar vakblad Binnenlands Bestuur over bericht.

Ruim zeven ontwikkelaars zijn in onderhandeling of hebben de bezwaarprocedure afgekocht. Waar de bezwaarmakers geen risico lopen, stevenen projectontwikkelaars mogelijk af op een juridische procedure die tot aan de Raad van State kan worden gevoerd.

Een nieuwbouwproject kan dan jaren stilliggen waarbij de kosten voor de bouwers en de ontwikkelaars zijn. Alleen al een dreiging met een gang naar de Raad van State kan ontwikkelaars aan de onderhandelingstafel krijgen voor een schikking, om zo vertraging te voorkomen.

Eén op de drie nieuwbouwprojecten in Nederland loopt vertraging op door juridische procedures, bleek uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en het Nederlands Dagblad. Vooral 'aantasting van het uitzicht' wordt opgevoerd als reden.

Brancheorganisatie Neprom spreekt van een 'zeer onwenselijke ontwikkeling' en heeft leden met een interne handreiking geïnformeerd over hoe om te gaan met procedures die op schikkingen uitdraaien, schrijft NRC.

LEES HET HELE ARTIKEL OP BINNENLANDS BESTUUR: Blokkeren van nieuwbouw blijkt verdienmodel