Europese landen willen miljardenleningen voor Oekraïne gaan afsluiten met de rendementen op Russische tegoeden als onderpand. Die leningen moeten het land uit de chronische geldnood helpen waarin het door de oorlog met Rusland verkeert.

Het plan komt van de Verenigde Staten en de andere grote westerse economieën van de G7. Europese landen reageerden aanvankelijk niet enthousiast. Ze vrezen dat zij de geleende miljarden straks moeten terugbetalen, als Oekraïne dat niet zou kunnen.

De EU wilde eerder het rendement op het vermogen van de Russische centrale bank dat Europa na de invasie van Oekraïne heeft bevroren, rechtstreeks over te maken aan Oekraïne.

De regering in Kyiv zou ieder jaar zo’n 2,5 tot 3 miljard euro tegemoet kunnen zien. Maar Oekraïne heeft er veel meer aan als dat geld als onderpand voor leningen wordt gebruikt, vinden de G7-landen.

De ministers van Financiën van Nederland en de andere negentien eurolanden hebben het plan woensdag besproken. Ze "toonden waardering voor de constructieve uitwisseling met G7-partners hierover en gaven hun volledige steun om dit door te zetten", zegt Eurogroup-voorzitter Paschal Donohoe.

Welke vorm de leningen precies zouden krijgen is nog onduidelijk. Bondgenoten van Oekraïne zouden zelf geld kunnen uitlenen en die schuld kunnen vereffenen met de Russische rendementen. Maar dan moet de EU die tegoeden nog wel jaren vasthouden tot bijvoorbeeld Rusland herstelbetalingen aan Oekraïne gaat maken.

De periodieke verlenging van die maatregel is niet gegarandeerd. Zo maakt Hongarije vaak bezwaar tegen EU-sancties voor Rusland.

LEES OOK: Westerse landen willen bevroren Russische tegoeden gebruiken voor steun aan Oekraïne: dat is riskant voor westerse bedrijven die nog in Rusland actief zijn