- De krimp van de bevolking van China heeft in 2023 doorgezet.
- China telt nog altijd ruim 1,4 miljard mensen, maar dat waren er in 2023 wel zo’n 2 miljoen minder dan in het voorgaande jaar.
- Op de langere termijn kan de demografische krimp een rem zetten om de groei van de Chinese economie.
- Lees ook: Verkiezingen Taiwan: regeringspartij die kritisch is op China, wint met ruime voorsprong
De bevolking van China is in 2023 met 2,08 miljoen mensen gekrompen ten opzichte van 2022 volgens data van de overheid. Eind 2023 telde het land iets meer dan 1,4 miljard mensen.
In 2022 was de krimp 850.000 mensen ten opzichte van 2021. Het was toen voor het eerst dat de bevolking van het land afnam sinds 1960.
China had sinds de jaren tachtig een eenkindpolitiek om overbevolking tegen te gaan. Deze liet het land los in 2016. Sinds 2021 morgen paren drie kinderen krijgen.
Velen wijten de daling van 5,7 procent in het geboortecijfer vorig jaar aan de stijgende kosten voor levensonderhoud en een groeiend aantal vrouwen dat een baan heeft of naar de universiteit gaat.
Het sterftecijfer ging met 6,6 procent omhoog en dat wordt geweten aan het eind van de strenge coronamaatregelen in december 2022.
Op de langere termijn wordt de krimp van de bevolking in combinatie met de vergrijzing gezien als een risico voor de Chinese economie. Dit leidt er namelijk toe dat de werkende beroepsbevolking relatief gezien kleiner wordt in verhouding tot het aantal gepensioneerden. De Chinese overheid probeert zijn burgers dan ook te stimuleren om meer kinderen te krijgen.
Chinese economie groeit ruim 5 procent in 2023
De economie van China is vorig jaar met 5,2 procent gegroeid. Dat bevestigde het Nationale Bureau voor de Statistiek woensdag. De Chinese premier Li Qiang liet dinsdag in een toespraak op het World Economic Forum in Davos al weten dat de op een na grootste economie ter wereld vorig jaar naar verwachting met 5,2 procent is gegroeid.
Het groeicijfer ligt iets boven de doelstelling van 5 procent die Beijing aan het begin van 2023 had gesteld. In maart zal de regering het groeidoel voor dit jaar bekendmaken. In het vierde kwartaal kwam de groei ook uit op 5,2 procent. Dat was iets lager dan de 5,3 procent die economen hadden verwacht.
De Chinese economie groeide vorig jaar harder dan een jaar eerder. Toen zorgden zeer strenge lockdowns tegen het coronavirus voor een stijging van slechts 3 procent van het Chinese bruto binnenlands product (bbp). Desondanks is het de zwakste groei sinds 1990, exclusief de jaren van de coronapandemie.
China kampte afgelopen jaar met kwakkelende uitgaven van consumenten, een laag ondernemersvertrouwen en een afnemende wereldwijde vraag. Ook heeft het land al jaren last van een grote crisis op de vastgoedmarkt, waar veel met schulden overladen projectontwikkelaars in de financiële problemen zijn geraakt.
Naast de groeicijfers maakte het statistiekbureau ook een reeks andere macro-economische cijfers bekend, waaronder gegevens over de jeugdwerkloosheid.
China was eerder gestopt met het vrijgeven van deze cijfers, nadat de jeugdwerkloosheid in juni een recordhoogte van ruim 21 procent bereikte. In december kwam de jeugdwerkloosheid uit op 14,9 procent. Daarnaast stegen de Chinese winkelverkopen in december met 7,4 procent. Dat was minder dan verwacht. De industriële productie nam vorige maand wel sterker dan voorzien toe met 6,8 procent.