• De hoge inflatie in de Verenigde Staten maakt nauwelijks indruk op financiële markten.
  • Aandelenbeleggers blijven positief richting het jaareinde van 2021, waarbij inmiddels ook toenemende speculatie op de optiemarkt zichtbaar is.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem nemen je mee bij de recente ontwikkelingen op de beurs.
  • Lees ook: Nieuwe winnaars op de beurs: dit aandeel uit de chipsector biedt kansen

ANALYSE – Het was deze week even schrikken na de inflatiedata uit de VS, waaruit bleek dat de Amerikaanse inflatie in oktober is gestegen tot 6,2 procent, het hoogste niveau in drie decennia. Hiermee wordt het voor de Amerikaanse centrale bank steeds lastiger om vol te houden dat hoge inflatie ’tijdelijk’ is. Toch blijf dat het adagium van de beleidsmakers.

Financiële markten waren ook niet echt onder de indruk van de inflatiecijfers. Het lijkt erop dat beleggers op een lagere economische groei anticiperen, waarbij de inflatiedruk vanzelf wegebt. Als er in 2022 ook nog een paar renteverhogingen komen in de VS, zou dat voldoende moeten zijn om de inflatie te beteugelen, zo is de gedachte.

Een belangrijke vraag bij dit alles is wel in hoeverre de economie volgend jaar in staat is om op eigen kracht te blijven groeien. Een groot gedeelte van het huidige groeiherstel is te danken aan de gigantische monetaire en fiscale steunpakketten van overheden. Wat blijft er over van deze ontwikkeling zonder massale overheidssteun?

Dit verhaal speelt in zekere zin al langer, want per saldo zijn centrale banken al sinds 2009 vrijwel continu bezig om markten te voorzien van steeds meer goedkoop geld, zoals we in eerdere bijdragen hebben laten zien.

Opmars aandelen: sterk cijferseizoen helpt mee

Ondertussen markeert de huidige aandelenrally, die in maart 2020 werd ingezet, de langste reeks van recordniveaus sinds 1997 voor Amerikaanse S&P 500-index.

Een gebrek aan winstgevende alternatieven voor aandelen, gigantische hoeveelheden aan investeringsmiddelen die naar aandelenmarkten vloeien, aandeleninkoopprogramma’s en de angst om de boot te missen (FOMO) duwen de beurzen alsmaar hoger en hoger. Ook wij verwachten dat er nog meer in het vat zit zo richting de feestdagen.

Het kwartaalcijferseizoen voor beursgenoteerde bedrijven heeft ook absoluut bijgedragen aan de recente records. In totaal heeft 92 procent van de bedrijven uit de S&P 500 de cijfers overlegd. Van deze bedrijven heeft 81 procent een hoger dan verwachte winst per aandeel gerapporteerd, terwijl de afgelopen vijf jaar gemiddelde 76 procent van de bedrijven een beter dan verwachte winst presenteerde.

Kortom, grotere beursgenoteerde bedrijven zijn per saldo lekker bezig! Voor meer details verwijzen we je naar dit rapport van Factset.

De recordwinsten hebben er ook voor gezorgd dat de hoge waarderingen van aandelen enigszins zijn gematigd. Goedkoop is anders, maar toch.

Analisten verwachten voor de bedrijven uit de S&P 500-index een winstgroei van meer dan 20 procent voor het vierde kwartaal van 2021 en een winstgroei van meer dan 40 procent voor het volledige jaar. Dat is uiteraard imposant, maar aan de andere kant is de vergelijkingsbasis ook gunstig, gelet op de zwakke resultaten voor sommige sectoren in coronajaar 2020.

Speculatie op de optiemarkt: let op techaandelen

Wat betreft de krachten die beurs omhoog duwen, valt op dat er momenteel vrij druk gespeculeerd wordt op de optiemarkten.

Uit een recent onderzoek van zakenbank Goldman Sachs blijkt dat er inmiddels records worden doorbroken bij de handelsvolumes. De onderstaande grafiek geeft een idee over de gigantische bedragen die hierin omgaan.

Opmerkelijk is dat vooral de optiehandel in technologiefondsen sterk toeneemt, waarbij fondsen als Tesla en Amazon de kar trekken. Dit heeft mogelijk ook te maken met activiteit van particuliere beleggers die de optiehandel als alternatief gebruiken om mee te doen, aangezien het direct kopen van 1 aandeel Tesla (meer dan 1.000 dollar) of 1 aandeel Amazon (meer dan 3.500 dollar) relatief duur voor ze is.

De onderstaande grafiek weerspiegelt de redelijk geconcentreerde groep sectoren waar de meeste handel in plaatsvindt.


In het begin van het jaar werden we vooral bij zogenoemde memeaandelen geconfronteerd met het fenomeen gamma squeeze. Lees daar hier meer over. Kort gezegd betekent dit dat professionele partijen op de optiemarkt werden gedwongen om aandelen bij te kopen om hun optieblootstelling af te dekken. Dit had soms bizarre koersstijgingen tot gevolg die los stonden van de fundamenten van de desbetreffende bedrijven.

Het 'Redditleger' van particuliere beleggers wist in ieder geval met aandelen zoals Gamestop en AMC verschillende hedgefondsen op de knieën te krijgen.

Mochten de komende maanden opnieuw meer particulieren de weg naar de optiemarkten vinden, dan zou dat een extra opwaartse impuls kunnen geven. Ten minste als ze callopties kopen, waarbij je dus inzet op een koersstijging van aandelen.

Zo zien we dus dat er naast de bedrijfseconomische fundamenten en macro-economische ontwikkelingen krachten aan het werk zijn die aandelen sterk kunnen beïnvloeden.

S&P 500: zigzaggend naar 5.000 punten

De onderstaande grafiek van de S&P 500 laat de koersontwikkeling van dit jaar zien. Met een plus van circa 27 procent zal je weinig beleggers horen klagen.

De groene bandbreedte in de grafiek fungeert als een methode om de trendmatigheid van de markt te meten. Het moge duidelijk zijn dat het eigenlijk alleen gedurende september even spannend werd of de trendmatig opwaartse koersontwikkeling doorbroken zou worden.

Maar sinds het start van het kwartaalcijferseizoen in oktober werd de correctieve fase vakkundig weggepoetst en inmiddels noteert de S&P 500 weer nabij de recordstanden.

We houden vast aan ons koersdoel van 5.000 punten voor de S&P 500-index en verwachten dat de index zigzaggend naar dat niveau zal toe bewegen.

Vooralsnog is er vanuit technische optiek weinig negatiefs te melden, met als kanttekening dat verschillende sentimentsindicatoren wel erg positief uitslaan. Maar wat wil je met deze markt!

Mocht je willen weten welke sectoren of individuele aandelen goede kansen bieden, dan verwijzen we je naar onze wekelijkse Premium-bijdrage.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.