• Aandelenmarkten toonden zich deze week veerkrachtig, waarbij verliezers uit de techhoek van de voorgaande week, dit keer de winnaars waren.
  • Intussen zijn alle ogen gericht op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank van komende week.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem laten zien hoe dit het technische beeld op de rente- en aandelenmarkt beïnvloedt.

ANALYSE – Financiële markten blijken deze week veerkrachtig te zijn. Vanaf het midden van de week is eerder verloren terrein snel teruggewonnen. In de VS sloot de brede S&P 500-index vrijdag ongeveer 1 procent onder de recordstand van afgelopen juli.

De week begon wat slapjes en er werd initieel meer gewicht toegekend aan de argumenten die de nadruk leggen op de slechte staat van de Amerikaanse economie en de aanhoudende inflatoire effecten, vooral als het gaat om de onderliggende kerninflatie.

In de loop van de week vestigden beleggers hun hoop echter, onder aanvoering van AI-chipmaker Nvidia, vooral op steun van de Amerikaanse centrale bank, die komende week naar verwachting de beleidsrente verlaagt.

Opvallend genoeg schatten financiële markten de kans op een grotere renteverlaging van 0,5 procentpunt inmiddels even groot in als de kans op een verlaging met 0,25 procentpunt. Wat daarbij meespeelde, was dat voormalig Fed-bestuurder Bill Dudley vrijdag aangaf dat er een “sterk argument” is om de beleidsrente met een half procentpunt te verlagen.

Afgelopen donderdag hield de Europese Centrale Bank het zoals verwacht bij een renteverlaging met een kwartje. Voorzitter Christine Lagarde van de ECB gaf aan dat de centrale bank voor de komende twee jaar verwacht dat de kerninflatie iets hoger zal liggen dan eerder ingeschat, terwijl de verwachtingen voor de economische groei juist licht neerwaarts werden bijgesteld.

Dat is op zich natuurlijk slecht nieuws, maar financiële markten lijken het perspectief van een stagflatoire ontwikkeling te beschouwen als een zorg voor later. De verwachting voor de korte termijn is vooral dat centrale bankiers er alles aan zullen doen om de economie te ondersteunen. Ja, en dan zijn nieuwe beursrecords al snel binnen handbereik.

Technische blik op rente en aandelen

Hieronder kijken we met een technische blik naar achtereenvolgens de rentemarkt en de aandelenmarkt in de VS.

Voor de kapitaalmarkt lijken de intenties van centrale banken om beleidsrentes op de korte termijn te verlagen, relatief zwaar te wegen. De onderstaande grafiek toont de koers van de 10-jaars staatsobligatie in de VS, die tegengesteld beweegt aan de rente.

Je ziet in deze grafiek dat het jaar 2024, na een langere neerwaartse koersbeweging, in het teken heeft gestaan van een ommekeer. De stijging van de koers van de 10-jarige staatsobligatie dit jaar zegt dus dat de rente een neerwaartse beweging is gestart. Deze week sloot de 10-jaarsrente in de VS hierbij op 3,66 procent het laagste niveau van dit jaar.

De daling van kapitaalmarktrentes is koren op de molen van aandelenmarkten. In de onderstaande grafiek is dan ook te zien dat de hoofdrichting van de S&P 500-index helemaal in orde is, waarbij de groene lijn van de 50-daags voortschrijdende gemiddelde boven de rode lijn van het 200-daags gemiddelde noteert.

Tegelijk lijkt het erop dat aandelenmarkten op korte termijn nog steeds aan het corrigeren zijn. De twee ellipsen onderin de grafiek laten zien dat de huidige onderliggende condities doen denken aan de situatie in het slotkwartaal van 2023. Dat duidt erop dat de correctie nog niet over is.

Op het niveau van individuele aandelen zijn de grote verliezers van afgelopen week, de grote winnaars van deze week. In de VS toonden techaandelen als Nvidia en Broadcom herstel en dichterbij huis was dat in iets mindere mate ook het geval voor chipfondsen ASML en ASMI.

Dat is aardig, maar niet genoeg om de structuur van de markten positief te doen veranderen. De prestaties van deze week zijn niet voldoende om van nieuw elan te kunnen spreken. Om het draagvlak bij de bredere beursindices te vergroten, dient de rotatie van groei-aandelen uit de techhoek naar andere sectoren verder te vorderen.

De markt is dus op zoek naar een betere balans. Positief is wat dit betreft dat de Amerikaanse Russell 2000-index, waarin veel kleinere en middelgrote bedrijven zijn opgenomen, meer in trek is dan een paar maanden geleden. Tegelijk gaat dit niet massaal ten koste van eerdere winnaars die hebben geprofiteerd van de AI-hype. Per saldo getuigt dit dus van een algemeen positieve houding van beleggers.

Tegen deze optimistische achtergrond zijn de ogen komende week gericht op de rentevergadering van de Federal Reserve. Hoewel de marktverwachting zoals aangegeven de kans op een renteverlaging van 0,5 procentpunt inmiddels op 50 procent inschat, zou dat naar onze mening te veel de nadruk leggen op grote zorgen over de groei van de Amerikaanse economie.

Een zachte landing van de economie geniet de voorkeur en daarbij geven meerdere rentestappen met kleinere verlagingen extra flexibiliteit. Dat is niet onbelangrijk gelet op de nog altijd precaire balans tussen de vooruitzichten voor de inflatie en de economische groei in de VS. Daar komt bij dat de Amerikaanse centrale bank midden in de verkiezingstijd graag een zo neutraal mogelijke houding wil uitstralen.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.