De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,4 procent hoger op 345,01 punten. De hoofdindex bereikte eerder op de dag op 345,86 punten de hoogste tussentijdse koers van het jaar. De MidKap-index klom 0,9 procent tot 536,21 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,5 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent lager op 13.335 punten.
,,De rally is niet stuk te krijgen, terwijl het nog lang niet zeker is dat de fiscal cliff in de VS zal worden afgewend. Voor de rest is het heel rustig en nemen de volumes richting het einde van het jaar verder af”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.
Ondernemersvertrouwen
Op macro-economisch terrein bleek dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie in december licht is gestegen. Het is de tweede maand op rij dat het ondernemersvertrouwen stijgt.
De beurs in Athene klom onder aanvoering van de Griekse banken. Kredietbureau Standard & Poor’s (S&P) verhoogde zijn kredietoordeel over Griekenland met zes stappen. Ook kon Griekenland voor het eerst sinds juli weer staatsleningen tegen contanten inruilen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dat is volgens de ECB te danken aan de omvangrijke maatregelen die het land heeft doorgevoerd om de crisis aan te pakken.
Boeten
UBS won terrein in Zürich ondanks dat de Zwitserse bank zwaar moet boeten voor de internationale fraude met het rentetarief Libor. De bank betaalt in totaal 1,2 miljard euro aan boetes aan toezichthouders in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zwitserland.
Grootste stijger in de AEX was DSM met een winst van 2,1 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam stond onderaan met een min van 4,3 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs.
Nutreco
In de MidKap was diervoerbedrijf Nutreco de grootste stijger met een winst van 2,8 procent. Het aandeel bereikte daarmee het hoogste niveau sinds de beursgang in 1997.
De euro was 1,3265 dollar waard, tegen 1,3225 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 88,50 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl