De Europese aandelenbeurzen wisten dinsdag een vervolg te geven aan het herstel van een dag eerder. De stemming werd gesteund door koerswinsten op de Aziatische markten. Ook wijzen deopeningsindicatoren na een lang weekeinde in de Verenigde Staten op een hoger begin voor Wall Street.
,,De markt heeft er flink zin in. De koerscorrectie van vorige week lijkt te worden aangegrepen om weer in te stappen. De Amerikaanse graadmeters lijken ook hoger van start te gaan. Er wordt vooral uitgekeken naar de laatste ontwikkelingen van de Amerikaanse huizenprijzen en het consumentenvertrouwen in de VS. In Amsterdam staat DSM in de belangstelling na een zeer positief analistenrapport“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,2 procent hoger op 371,02 punten. De MidKap kreeg er 1,1 procent bij, op 545,90 punten. De DAX in Frankfurt won 1,1 procent en de CAC 40-index in Parijs steeg 1,5 procent. In Londen, waar beleggers maandag een dag vrij hadden, klom de FTSE 1,7 procent.
Consumentenvertrouwen Frankrijk
In Frankrijk bleek dat het consumentenvertrouwen in mei is gedaald naar het laagste niveau ooit. De index die het vertrouwen van de Franse bevolking in de economie weergeeft, kwam uit op een stand van 79. De vertrouwensindex staat daarmee op hetzelfde niveau als het dieptepunt dat in 2008 werd bereikt.
Speciaalchemiebedrijf DSM was de grootste stijger in de AEX met een plus van 4,5 procent. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door Bank of America Merrill Lynch. Luchtvaartgroep Air France-KLM en uitzender Randstad volgden met winsten van 3,4 en 2,3 procent.
Grootste daler
KPN was de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 1,9 procent. René Schuster, topman van Telefónica Deutschland, liet in een interview met de zakenkrant Handelsblatt weten niet van plan te zijn op korte termijn een fusie aan te gaan met E-Plus, de Duitse mobiele dochter van KPN.
In de MidKap waren geen dalers te bespeuren. Biotechnologiebedrijf Pharming was de grootste winnaar met een winst van ruim 6 procent. Vastgoedfonds Vastned Retail volgde met een plus van 2,5 procent.
De euro was 1,2928 dollar waard, tegen 1,2935 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 94,81 dollar per vat. Een vat Brentolie steeg 1,4 procent in prijs tot 104,08 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl