Financiële markten blijven met argusogen kijken naar de ontwikkelingen in Italié.
De Europese beurzen stonden dinsdag opnieuw flink in het rood. De politieke crisis in het door schulden overladen Italië zorgde voor onzekerheid bij beleggers. Vooral de banken en verzekeraars, die veel Italiaanse obligaties bezitten, gingen in de uitverkoop.
De hoofdindex in Milaan kelderde bijna 3 procent. De handel in een aantal Italiaanse banken, waaronder Monte dei Paschi, werd stilgelegd vanwege grote koersdalingen.
De rente op Italiaanse staatsleningen liep daarnaast op tot het hoogste niveau in vier jaar door de politieke onrust in het land. In de loop van de dinsdagochtend schoot de marktrente van de 10-jarige Italiaanse staatslening door het niveau van 3 procent heen naar 3,2 procent.
Forse schulden Italiaanse overheid en banken
De enorme schuldenberg van Italiaanse banken en de overheid vormt ook voor Nederland een risico, zo bleek uit een dinsdag verschenen analyse van het Centraal Planbureau (CPB) over risico’s op financiële markten.
Het CPB merkt op dat Nederlandse banken en andere financiële instellingen weliswaar weinig schuldpapier van Italiaanse banken of de overheid bezitten. Maar een door Italië ingezette Europese recessie kan evengoed ons land treffen.
“Als bijvoorbeeld meerdere Italiaanse banken dreigen om te vallen, is de kans groot dat de Italiaanse overheid die banken gaat redden. De zware lasten die daaruit voortvloeien kunnen op hun beurt de Italiaanse overheid, die al een schuldenlast van 132 procent van het bbp heeft, in de problemen brengen”, schrijft het Planbureau.
LEES OOK Deze grafiek laat zien waarom Nederland last krijgt van een Italiaanse schuldencrisis
Italië stevent af op nieuwe verkiezingen
De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft voormalig IMF-functionaris Carlo Cottarelli opdracht gegeven een regering te vormen. Cottarelli moet het land als interim-premier gaan besturen tot nieuwe verkiezingen kunnen worden gehouden.
Cottarelli zei ,,erg snel'' een nieuwe regering te willen vormen. Daarna mag het parlement zich in een vertrouwensstemming uitspreken. Er kunnen volgens de beoogde premier begin volgend jaar verkiezingen worden gehouden als hij het vertrouwen van het parlement krijgt.
,,Als het vertrouwen uitblijft, neemt de regering onmiddellijk ontslag'', zei Cottarelli. De Italiaanse kiezers kunnen dan ,,na de maand augustus'' weer naar de stembus.
De populistische partijen Lega en de Vijfsterrenbeweging (M5S) stonden eerder op het punt een regering te vormen, maar haakten af toen Mattarella afgelopen weekend een veto uitsprak over hun beoogde minister van Financiën. De leiders van Lega en M5S reageerden woedend op de ingreep van de president. Lega-leider Salvini verweet Mattarella naar de pijpen te dansen van Brussel, Parijs en Berlijn. De M5S en Lega kwamen in de parlementsverkiezingen van afgelopen maart als winnaars naar voren.
De president stelde op zijn beurt dat hij het recht heeft kandidaten te weigeren die het land schade kunnen toebrengen. Hij zei dat de partijen weigerden een andere kandidaat-minister naar voren te schuiven.
Beurzen Europa omlaag
De Amsterdamse AEX-index noteerde in de ochtendhandel 1,4 procent in de min op 552,15 punten. De MidKap zakte 1,9 procent tot 778,72 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1,7 procent.
Ook op het Damrak moesten de banken en verzekeraars flinke verliezen incasseren. De verzekeraars Aegon en ASR waren de grootste dalers met minnen van 5 en 4 procent. ING, NN Group en ABN AMRO leverden tussen 2,7 en 3,7 procent in.
Elders in Europa gingen de financiële aandelen ook omlaag. De Franse banken BNP Paribas en Crédit Agricole, die veel Italiaanse schuldpapieren bezitten, verloren meer dan 4 procent. In Frankfurt leverden Deutsche Bank en Commerzbank rond de 5 procent in.
Ook de euro stond onder druk door de Italiaanse politieke crisis. De eenheidsmunt zakte voor het eerst sinds november vorig jaar onder de 1,16 dollar en was 1,1543 dollar waard, tegen 1,1628 dollar op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,1 procent tot 66,51 dollar. Brentolie bleef ongewijzigd op 75,29 dollar per vat.