De AEX-index in Amsterdam noteerde in de namiddaghandel 0,3 procent lager op 331,60 punten. De MidKap-index daalde 0,5 procent tot 517,71 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na opening onveranderd.

De DAX in Frankfurt zakte 0,8 procent. Volgens de Duitse overheid zal de groei van de grootste economie van de eurozone in het vierde kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van volgend jaar waarschijnlijk afzwakken vanwege de aanhoudende eurocrisis.

Chinese macrocijfers

Beter dan verwachte Chinese macrocijfers hielden de koersverliezen op de beurzen lange tijd beperkt. In China bleek onder meer dat de inflatie in oktober is afgezwakt. Dit geeft de Chinese overheid mogelijk meer ruimte voor verdere monetaire versoepelingsmaatregelen.

Verder werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de VS in november is gestegen naar het hoogste niveau in ruim 5 jaar, aldus de Universiteit van Michigan. Ook cijfers over de voorraden en verkopen van Amerikaanse groothandelaars waren beter dan verwacht.

Noodleningen

Griekenland is in afwachting van de uitbetaling van de volgende tranche noodleningen van internationale geldschieters ter waarde van 31,5 miljard euro. Zonder deze betaling dreigt Griekenland 16 november in acute problemen te komen.

De euro stond onder druk vanwege de onzekerheid rond Griekenland en zakte tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar in 2 maanden tijd. De eenheidsmunt was in de middaghandel 1,2717 dollar waard, tegen 1,2744 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

Crédit Agricole

In Parijs zakte Crédit Agricole 7 procent. De Franse bank dook in het derde kwartaal diep in de rode cijfers door afschrijvingen op onder meer de onlangs verkochte Griekse bank Emporiki.

Grootste daler in de AEX was verzekeraar Aegon met een verlies van 3,6 procent na een adviesverlaging door Bank of America Merrill Lynch. Vastgoedfonds Corio zakte 3,5 procent na tegenvallende resultaten. Speciaalchemiebedrijf DSM stond bovenaan met een winst van 3,4 procent na een adviesverhoging door ING.

De prijs van Amerikaanse olie steeg licht tot 85,11 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl