De Europese aandelenbeurzen lieten donderdag weinig beweging zien. Randstad boerde goed op het Damrak.
Beleggers deden het rustig aan op de laatste handelsdag van oktober en wachten op nieuwe impulsen. De vrees dat de Amerikaanse Federal Reserve mogelijk toch eerder dan verwacht begint met de afbouw van het steunbeleid zorgde voor enige terughoudendheid. Op het Damrak zorgde Shell voor een bedompte sfeer.
AEX vlak
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent lager op 390,82 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 604,89 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stonden respectievelijk onveranderd en 0,7 procent lager. De CAC40-index in Parijs deed het beter met een plus van 0,3 procent dankzij een sterke koerswinst van BNP Paribas.
,,De Fed heeft zoals verwacht het ruime monetaire beleid niet aangepast, maar de plannen voor afbouw van de steun blijven wel op tafel liggen. Daarnaast verwerkt de markt een hoop cijfers van grote Europese bedrijven. In Amsterdam viel Shell tegen en de AEX doet het daardoor wat slechter dan de rest van Europa”, zei marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.
Shell lager
Zwaargewicht Shell daalde bijna 4 procent na teleurstellende resultaten en was daarmee hekkensluiter in de AEX. Het olieconcern boekte in het derde kwartaal fors minder winst dan in dezelfde periode vorig jaar door zwakke raffinagemarges. Luchtvaartgroep Air France-KLM, die eveneens de boeken opende, zakte 0,4 procent.
Beleggers waren wel tevreden over de prestaties van Randstad. De uitzender heeft zijn winstgevendheid in het derde kwartaal opgevoerd tot het hoogste niveau sinds 2008. Het aandeel stond met een plus van 2,7 procent bovenaan in de AEX. Concurrent USG People profiteerde mee en ging aan kop in de MidKap met een winst van ruim 4 procent. Grootste daler onder de middelgrote fondsen was navigatiebedrijf TomTom met een min van 6,5 procent na een adviesverlaging door Rabobank.
BNP Paribas
In Parijs steeg BNP Paribas 2,8 procent na meevallende kwartaalcijfers van de grootste bank van Frankrijk. Alcatel-Lucent maakte een koerssprong van 17 procent. De producent van netwerkapparatuur is er in het derde kwartaal in geslaagd zijn nettoverlies terug te dringen. Ook zullen de kostenbesparingen dit jaar hoger zullen uitvallen dan voorzien. Total leverde bijna 1 procent in. De Franse olieproducent heeft in het derde kwartaal, evenals Shell, last gehad van zwakke raffinagemarges.
De euro was 1,3615 dollar waard, tegen 1,3770 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 96,33 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl