,,De beurzen zijn een beetje richtingloos. Gisteren waren de markten vrij optimistisch over de oplossing voor de dreigende fiscal cliff in de VS en de goede cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt. Vandaag zorgt de kredietverlaging van Frankrijk voor enige druk. Ook heerst er veel spanning over wat er met Griekenland gaat gebeuren. De Grieken zullen waarschijnlijk wel meer geld krijgen, maar eigenlijk moet er een structurele oplossing komen voor het land”, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag vlak op 324,83 punten. De MidKap-index daalde 0,6 procent tot 507,58 punten. De beurs in Londen zakte 0,2 procent, terwijl Frankfurt 0,2 procent won.
Kredietwaardigheid
In Parijs zakte de hoofdgraadmeter 0,3 procent. Kredietbeoordelaar Moody’s schroefde de kredietwaardigheid van Frankrijk met een stapje terug. Het euroland verliest daarmee zijn toprating AAA en gaat naar AA1.
De ministers van Financiën van de 17 eurolanden voeren dinsdag een belangrijk overleg over de voortgang van het Griekse leningenprogramma. Griekenland paste maandag nog een aantal wetten aan die de internationale geldschieters op de valreep moeten overtuigen in te stemmen met het volgende pakket aan noodleningen voor het land.
Sterkste dalers
ArcelorMittal behoorde met een min van 1,7 procent tot de sterkste dalers in de AEX. Het staalconcern heeft volgens Franse media bij de vakbonden aangegeven dat er weinig hoop is voor een verbetering in de resultaten komend jaar. Bodemonderzoeker Fugro was met een winst van 0,9 procent de sterkste stijger. Maandag daalde het aandeel nog 14 procent na een winstwaarschuwing.
In Londen won Xstrata 1,9 procent. Een overweldigende meerderheid van de aandeelhouders van grondstoffenhandelaar Glencore heeft ingestemd met de beoogde overname van de Britse mijnbouwer.
De euro was 1,2815 dollar waard, bijna evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 89,10 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl