De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,5 procent lager op 350,74 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 527,16 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,3 procent. Londen boekte een kleine winst.
President Nicos Anastasiades van Cyprus liet na overleg met de Griekse premier Antonis Samaras weten een akkoord te hebben bereikt over de verkoop van de Griekse onderdelen van Cypriotische banken. De overeenkomst levert Cyprus volgens hem een ,,significant voordeel” op. Cyprus heeft tot maandag om met een alternatief plan te komen anders draait de Europese Centrale Bank de geldkraan dicht.
Heineken
Het Cypriotische parlement vergadert vrijdag over voorstellen die ervoor moeten zorgen dat het land alsnog kan voldoen aan de voorwaarden die de eurolanden stellen om in aanmerking te komen voor noodsteun. Het plaatsvervangend hoofd van de Cypriotische regeringspartij Sidy zei vrijdagmiddag dat binnen enkele uren een akkoord kan worden gesloten in het parlement dat zal kunnen voldoen aan de eisen van de eurogroep.
In de AEX was bierbrouwer Heineken de grootste stijger met een winst van 1,3 procent. Chipmachinefabrikant ASML stond bij de dalers met een min van 2,4 procent, net als ING dat 3,6 procent zakte en ArcelorMittal dat 2,5 procent inleverde. Pakketvervoerder TNT Express verloor 1 procent na een adviesverlaging door de Amerikaanse bank JPMorgan.
Ziggo
Kabelbedrijf Ziggo was de grootste daler in de MidKap met een min van 3,7 procent nadat bleek dat Barclays een belang heeft van 14 procent in het bedrijf. Dit suggereert volgens analisten dat het merendeel van het belang van 20 procent dat investeerders Warburg Pincus en Cinven in de markt hebben gezet, niet is geplaatst. Barclays begeleidde de verkoop van het Ziggo-belang.
In Londen steeg zwaargewicht BP bijna 2 procent. Beleggers reageerden enthousiast op het besluit van het Britse olieconcern om voor 8 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen.
De euro was 1,2984 dollar waard, tegen 1,2910 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 92,74 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl