,,We doen even een stapje terug na het mooie herstel in de afgelopen dagen. Er is weinig richtinggevend nieuws en het is vooral wachten op cijfers uit de VS. In Amsterdam gaat KPN omlaag ondanks berichten over het delen van de Duitse netwerken met Telefónica. Dat zou een aanzienlijke kostenbesparing kunnen opleveren. De koers is daar echter in de afgelopen dagen al op vooruitgelopen“, aldus analist Jos Versteeg van TheodoorGilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 349,90 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 530,40 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen 0,5 en 1,2 procent.
Cyprus
De markt hield zijn blik ook gericht op Dublin, waar de ministers van Financiën van de eurolanden, de zogeheten eurogroep, bijeenkomen om te praten over de noodsteun aan Cyprus. De afgelopen dagen is gebleken dat Cyprus zelf geen 7 miljard, maar 13 miljard moet ophoesten. Volgens voorzitter Jeroen Dijsselbloem is dat echter ,,geen verrassing”. Ook is het volgens Dijsselbloem belangrijk en wenselijk dat Ierland en Portugal extra tijd krijgen om hun Europese noodleningen terug te betalen.
In de AEX stond elektronicaconcern Philips onderaan met een min van 2,3 procent. KPN daalde 1,5 procent. De Financial Times meldde dat het telecomconcern opnieuw in gesprek gaat met het Spaanse Telefónica over een mogelijke samenwerking in Duitsland. Grootste stijger was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco met een plus van 1,7 procent.
DE
DE Master Blenders zakte 0,4 procent tot 12,18 euro. De Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser (JAB) heeft een formeel bod uitgebracht op het koffie- en theebedrijf. JAB biedt 12,50 euro per aandeel DE. Hoewel het formele bod lager is uitgevallen dan in maart werd gecommuniceerd, vindt analist Robert Jan Vos van ABN Amro dit nog steeds een erg mooie prijs voor DE. ,,12,75 euro per aandeel was een knock-out bod. 12,50 zit daar iets onder, maar is nog steeds een waanzinnige prijs'', stelde hij.
De euro was 1,3051 dollar waard, tegen 1,3125 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 92,55 dollar per vat. Brentolie werd ook 1 procent goedkoper op 103,23 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl