,,De positieve trend zet door dankzij redelijke bedrijfsresultaten. In Amsterdam lagen de cijfers van PostNL redelijk in lijn, waarbij de postbezorging wel iets harder is gekrompen dan verwacht. Ook herstelt Air France-KLM weer wat na de teleurstellende resultaten van vorige week. Daarnaast blijft de markt profiteren van het sterke Amerikaanse banenrapport en de renteverlaging in de eurozone van vorige week“, aldus analist JosVersteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam bleef wat achter en noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 357,03 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 537,96 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,2 en 0,6 procent.

PostNL

In de AEX daalde PostNL 0,4 procent. De postbezorger heeft vorig kwartaal een nettoverlies geleden van 410 miljoen euro door een afschrijving van 440 miljoen euro op zijn belang in koeriersbedrijf TNT Express. Die afwaardering kwam door de afgeketste overname van TNT door het Amerikaanse UPS, waardoor de beurskoers van TNT sterk is gedaald.

In Parijs ging het Franse conglomeraat Alstom ruim 8 procent onderuit na een winstwaarschuwing. De Franse banken stonden daarentegen hoger. Société Générale en Crédit Agricole wonnen respectievelijk 5 en 0,2 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. In Amsterdam liftte ING mee en koerste 1,6 procent hoger. De bank en verzekeraar zal woensdag de resultaten bekendmaken.

Commerzbank

Ook in Frankfurt en Londen gingen de banken omhoog. Commerzbank won ruim 1 procent nadat het kwartaalverlies van de Duitse bank meeviel. De Britse bank HSBC wist de winst in het eerste kwartaal bijna te verdubbelen en het aandeel werd beloond met een koerswinst van meer dan 3 procent.

Op de beurs in Kopenhagen steeg bierbrouwer Carlsberg 1,4 procent. De Deense concurrent van Heineken profiteerde in het eerste kwartaal van een toegenomen vraag in Azië. Adecco won 2,8 procent in Zürich ondanks tegenvallende resultaten van het Zwitserse uitzendbedrijf. Volgens de concurrent van Randstad lijkt de omzet in Europa de bodem nu wel min of meer te hebben bereikt.

De euro was 1,3110 dollar waard, tegen 1,3067 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 95,61 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 105,12 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl