,,We zien dat de markten even aarzelen. De zorgen over de economische vooruitzichten in China en Europa, die vorige week de kop op staken, ijlen nog na. Wij voorzien geen harde landing van de Chinese economie en ook in Europa lijkt de situatie in ieder geval niet te verslechteren. De twijfels over Spanje houden echter aan”, aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,8 procent hoger op 328,78 punten. De MidKap-index won 1,1 procent tot 548,47 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,2 en 0,7 procent.

Vertrouwen

De beurzen wisten zich op te trekken aan een verdere toename van het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie in maart. Het is de vijfde maand op rij dat het vertrouwen van Duitse ondernemers stijgt.

In Madrid zakte de beurs echter met 1,4 procent. Beleggers twijfelen of Spanje de harde bezuinigingsmaatregelen zal weten door te voeren nadat de partij van premier Mariano Rajoy afgelopen weekeinde geen meerderheid wist te behalen bij de regionale verkiezing in Andalusië.

Monti

Ook uitte de Italiaanse premier Mario Monti zondag zijn zorgen over de economische problemen in Spanje. Hij vreest dat de Spaanse schuldencrisis andere landen in de regio zal besmetten.

In de AEX voerde bodemonderzoeker Fugro de stijgers aan met een winst van ruim 3 procent. Bierbrouwer Heineken volgde met een plus van 2,3 procent. Grootste daler was staalbedrijf ArcelorMittal met een verlies van 1 procent.

Overname

Speciaalchemiebedrijf DSM maakte een kleine overname bekend. DSM neemt enkele onderdelen en licenties op het vlak van voedselenzymen en de verwerking van plantaardige olie over van het Amerikaanse Verenium voor 37 miljoen dollar. Het aandeel DSM steeg 1,4 procent.

Pharming klom 5,5 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een commerciële overeenkomst gesloten met Hyupjin Corporation voor de levering van Ruconest in Zuid-Korea.

EasyJet

Luchtvaartmaatschappij easyJet steeg in Londen ruim 7 procent. De Britse prijsvechter verwacht dat het verlies in de eerste helft van het boekjaar lager zal uitvallen dan eerder voorzien dankzij strikte kostenmaatregelen.

De euro was 1,3243 dollar waard, tegen 1,3266 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 106,64 dollar per vat en Brentolie steeg 0,1 procent tot 125,29 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl