De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,7 procent lager op 329,66 punten. De MidKap-index zakte 0,9 procent tot 546,86 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,5 procent. Londen zakte 0,1 procent. De Britse minister van Financiën George Osborne verhoogde de groeiraming voor de Britse economie dit jaar van 0,7 procent naar 0,8 procent.

In New York stonden de beurzen na 2 uur handelen 0,4 procent lager. De stemming werd gedrukt door tegenvallende verkopen van de bestaande huizen in de Verenigde Staten. Beleggers hoopten juist dat de verkoopcijfers nieuw bewijs zouden leveren voor het economisch herstel in de VS.

Debuut

Kabelbedrijf Ziggo maakte woensdag zijn debuut op de aandelenbeurs van Amsterdam. Het is de eerste grote beursintroductie sinds verzekeraar Delta Lloyd naar het Damrak trok in november 2009. Het aandeel Ziggonoteerde op 21,40 euro. Dat is ruim boven de koers van 18,50 per aandeel waartegen het bedrijf de aandelen voorafgaand aan de beursgang plaatste.

In de AEX was elektronicaconcern Philips de grootste daler met een verlies van 3,1 procent door een negatief analistenrapport van Morgan Stanley. Chipmachinemaker ASML voerde de stijgers aan met een winst van 1,2 procent. Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen profiteerde ASML van de sterke kwartaalcijfers van de Amerikaanse softwareproducent Oracle.

Logica

In de MidKap was automatiseerder Logica de grootste verliezer met een min van 3 procent. Het aandeel kreeg een afwaardering van Goldman Sachs. De producent van bakkerijproducten CSM was de sterkste stijger met een plus van 2,2 procent.

Op de lokale markt zakte ICT bijna 9 procent na tegenvallende jaarcijfers. De automatiseerder leed in 2011 een verlies van 8,1 miljoen euro door een afwaardering op goodwill van de Duitse activiteiten ter waarde van 10,2 miljoen euro.

Zara

In Madrid steeg Inditex 0,4 procent. Het Spaanse kledingwinkelconcern, bekend van de modeketen Zara, heeft de winst het afgelopen jaar sterk zien stijgen. Inditex profiteerde naar eigen zeggen van groei in de opkomende markten, terwijl de groei in Europa wat afkalfde.

In Londen klom Sainsbury 3,8 procent. Het op twee na grootste supermarktconcern in het Verenigd Koninkrijk zag de omzet in het vierde kwartaal sterker dan verwacht toenemen. Ook wist het bedrijf marktaandeel te winnen.

De euro was 1,3186 dollar waard, tegen 1,3230 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 106,91 dollar per vat en Brentolie klom 0,2 procent tot 124,37 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl