De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,8 procent lager op 300,94 punten. De MidKap-index zakte 2,7 procent tot 498,40 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 1,9 procent.
Op Wall Street stonden de beurzen een uur na opening tot 1,7 procent lager. Voorbeurs bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in april met 115.000 banen is toegenomen. De banengroei viel daarmee fors lager uit dan de 170.000 banen die economen gemiddeld hadden voorspeld. De Amerikaanse werkloosheid nam daarentegen in april af tot 8,1 procent, tegen 8,2 procent in maart.
Gemengd beeld
Macro-economische cijfers uit de eurozone lieten vrijdag een gemengd beeld zien. Uit definitieve cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische activiteit in de eurozone in april sterker is afgenomen dan eerder werd gedacht. De detailhandelsverkopen in de eurozone lieten daarentegen in maart een onverwachte stijging zien.
In de AEX behoorde chemiebedrijf DSM tot de grootste dalers met een verlies van 3,5 procent na een adviesverlaging door Bank of America Merrill Lynch. Verffabrikant AkzoNobel leverde 2,5 procent in. De vakbonden hebben vrijdag hun leden bij AkzoNobel opgeroepen om op 8, 10 en 14 mei het werk te onderbreken om een beter sociaal plan af te dwingen. KPN was de grootste stijger met een winst van 2 procent.
Air France-KLM
Air France-KLM zakte 1,3 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het eerste kwartaal een nettoverlies van 368 miljoen euro. Hoge brandstofkosten en een daling van het vrachtvervoer wogen zwaar op het resultaat. Ondanks de moeilijke tijden handhaafde Air France-KLM de doelstellingen voor 2012.
In de MidKap voerde bouwbedrijf BAM de dalers aan met een min van 5 procent. De maker van bakkerijproducten CSM was de enige stijger onder de middelgrote fondsen met een plus van 4,1 procent.
Banken
In Parijs klom BNP Paribas 0,4 procent. De Franse bank boekte in het eerste kwartaal meer winst dan verwacht dankzij de verkoop van zijn aandeel in vastgoedgroep Klépierre. Royal Bank of Scotland steeg in Londen 1,4 procent. De bank, die voor ruim 80 procent in handen is van de Britse staat, zag de operationele winst in het eerste kwartaal sterker toenemen dan verwacht.
De euro was 1,3125 dollar waard, tegen 1,3150 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 3 procent tot 99,36 dollar per vat en Brentolie werd 2,5 procent goedkoper op 113,10 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl