,,De obligatiemarkten bepalen de stemming op de aandelenbeurzen. De Spaanse en Italiaanse obligatieveilingen zijn goed verlopen en de rentes namen flink af. De financiële fondsen voeren de stijging aan. De retailsector staat echter onder druk door winstwaarschuwingen van Tesco en Delhaize”, aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,4 procent hoger op 312,85 punten. De MidKap-index steeg 1,1 procent tot 485,66 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 1,2 en 1,4 procent. Londen won 0,4 procent.
Spaanse en Italiaanse obligatieveilingen
De stemming op de beurzen verbeterde na de bekendmaking van de uitkomsten van de Spaanse en Italiaanse obligatieveilingen. Spanje haalde 10 miljard euro op, twee keer zoveel als gepland. Italië haalde 12 miljard euro op met de uitgifte van kortlopende leningen. De rentes die beide landen moeten betalen, lagen aanzienlijk lager dan bij eerdere vergelijkbare veilingen.
Royal Bank of Scotland klom in Londen 8,4 procent. De bank, die grotendeels in handen is van de Britse overheid, gaat 3500 banen schrappen bij het onderdeel zakenbankieren.
Tesco
Het Britse supermarktconcern Tesco zakte in Londen ruim 14 procent na tegenvallende verkopen tijdens het feestdagenseizoen. In Brussel verloor Delhaize 8,7 procent. De Belgische supermarktketen kondigde aan ongeveer 5000 banen te schrappen, voornamelijk in de Verenigde Staten, na tegenvallende verkopen.
In de AEX voerde supermarktconcern Ahold de dalers aan met een verlies van 3,5 procent. Volgens SNS Securities zal ook Ahold niet ontsnappen aan de negatieve trend in de Amerikaanse supermarktsector. Shell zakte 2,2 procent na een winstwaarschuwing van het Amerikaanse olieconcern Chevron.
ING
ING won 6,1 procent. De bank en verzekeraar past zijn basisscenario voor de desinvestering van de verzekeringsactiviteiten in Europa en Azië aan, vanwege de onzekere situatie op de financiële markten.
SBM Offshore toonde licht herstel met een winst van 0,8 procent. SBM liet weten samen met de Canadese opdrachtgever Talisman onderzoek te gaan doen naar de vertraging bij de oplevering van het Yme-boorplatform in het Noorse deel van de Noordzee. Woensdag zakte het aandeel 5,6 procent na een bericht over nieuwe vertragingen bij het project.
De euro was 1,2757 dollar waard, tegen 1,2681 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 102,15 dollar per vat en Brentolie werd ook 1,3 procent duurder op 113,71 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl