,,Er heerst weer even een positieve stemming op de beurzen. Beleggers zijn in ieder geval opgelucht over het begrotingspact dat op de EU-top werd gesloten. De stemming blijft wel terughoudend. Griekenland moet nog een akkoord bereiken met de banken om een ongecontroleerd schuldverzuim te voorkomen, en ook Portugal blijft in het vizier van de investeerders”, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,1 procent hoger op 319,04 punten. De Amsterdamse hoofdindex stevent daarmee af op een winst van zo’n 2,1 procent in januari. De MidKap-index won 1 procent tot 510,49 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,9 en 1,3 procent.

Werkloosheid eurolanden

Op macro-economisch vlak bleek dat de werkloosheid in de eurolanden in december is gestabiliseerd op 10,4 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. De werkloosheid was het laagst in Oostenrijk (4,1 procent) en Nederland (4,9 procent). Spanje (22,9 procent) en Griekenland (19,2 procent) telden relatief de meeste werklozen.

Op de Europese top in Brussel werden maandagavond afspraken gemaakt over de strengere begrotingsregels die in het nieuwe Europese verdrag worden opgenomen. De eurolanden kwamen ook overeen dat het permanente noodfonds ESM in juli in werking treedt.

Griekenland

De problemen van het met schulden overladen Griekenland werden nauwelijks besproken tijdens de top. De Franse president Nicolas Sarkozy zei wel dat er ,,goede hoop'' is dat Athene het in de komende dagen eens wordt met de financiële sector over de kwijtschelding van schulden.

In de AEX behoorde TomTom tot de grootste stijgers met een winst van 3,5 procent. Het navigatiebedrijf heeft in de Verenigde Staten een overeenkomst gesloten met General Motors (GM) voor de levering van navigatiesystemen aan kopers van het automerk. Verzekeraar Aegon ging aan kop met een plus van 5,75 procent.

Heijmans

Heijmans was na een winstalarm met een min van 4,5 procent de sterkste daler in de MidKap. Het bouwbedrijf verwacht over 2011 een nettoverlies te lijden van maximaal 40 miljoen euro als gevolg van de slechte situatie op de woningmarkt. Bank en verzekeraar SNS Reaal voerde de stijgers aan met een winst van 3,7 procent.

In Londen klom ARM Holdings 4,6 procent. Beleggers waren tevreden over de kwartaalresultaten van de Britse chipontwikkelaar.

De euro was 1,3192 dollar waard, tegen 1,3105 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 100,30 dollar per vat en Brentolie werd 1,4 procent duurder op 112,26 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl