De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 1,07 punten (0,3 procent) op 336,17 punten. De MidKap eindigde 0,33 punten (0,1 procent) in de plus op 556,54 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 0,4 procent omhoog.

De beursgraadmeters in Europa hebben de hoogste standen bereikt sinds eind juli vorig jaar. De zorgen over de Europese schuldencrisis zijn naar de achtergrond verdwenen en dat zorgde de gehele week voor een opgewekte stemming onder beleggers.

Consumentenvertrouwen

Een tegenvallend cijfer over de industriële productie in de VS kon de positieve sfeer niet drukken. De productie in de Amerikaanse industrie liet in februari stagnatie zien, terwijl economen hadden gerekend op groei. Verder werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de VS in maart onverwacht is afgenomen. Amerikanen maken zich meer zorgen over de oplopende inflatie door de stijgende brandstofprijzen.

In de AEX klom TNT Express met 1,3 procent tot 9,35 euro. Het Amerikaanse UPS liet weten ,,constructief overleg” te blijven voeren met TNT Express over een mogelijke overname van de Nederlandse pakketbezorger. TNT wees op 17 februari een bod van 9 euro per aandeel af. Ondanks die afwijzing bleven beide bedrijven wel in gesprek over een overname.

Aegon

PostNL, dat een belang van bijna 30 procent heeft in TNT, steeg 2,4 procent. Verzekeraar Aegon zette de opmars voort en was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,8 procent. Bij de grootste dalers stonden Heineken, Fugro en Aperam met verliezen tot 0,9 procent.

In de MidKap voerde verzekeraar Delta Lloyd de winnaars aan met een winst van 2,5 procent. Ingenieursbureau Arcadis won 2,2 procent en uitzender USG People steeg 2,7 procent. De fabrikant van bakkerijproducten CSM en de producent van specialistische metalen AMG waren de grootste verliezers met minnen tot 3,5 procent.

Air Berlin

In Frankfurt verloor Air Berlin 0,9 procent. De op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland heeft het verlies in het afgelopen jaar verder zien oplopen door onder meer hogere brandstofkosten en belasting op lokale vluchten.

De euro was 1,3171 dollar waard, tegen 1,3085 dollar aan het einde van de Europese beurshandel donderdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 106,08 dollar en Brentolie werd 1,7 procent duurder op 124,68 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl