De AEX-index in Amsterdam eindigde 3,19 punten (1 procent) lager op 309,99 punten. De MidKap-index zakte 6,71 punten (1,3 procent) tot 521,66 punten. De beurs in Parijs daalde 1,6 procent en Frankfurt verloor 1 procent. Londen noteerde 0,4 procent in de min.
In Madrid ging de beurs 4 procent onderuit onder aanvoering van de bankaandelen. Uit cijfers van de centrale bank van Spanje bleek dat het aantal slechte leningen bij Spaanse banken in februari op het hoogste niveau in 18 jaar is uitgekomen. Ook bleven beleggers voorzichtig in afwachting van een nieuwe Spaanse obligatieveiling, die donderdag zal plaatsvinden.
Begrotingsevenwicht
Verder maakte Italië bekend dat in 2013 nog geen begrotingsevenwicht wordt verwacht. Ook vreest de Italiaanse regering dat de recessie in het land dit jaar zwaarder zal zijn dan eerder werd aangenomen.
De Europese banken kwamen onder druk te staan door de zorgen over de schuldencrisis. Vooral in Parijs moesten de financiële fondsen het ontgelden. Société Générale daalde 5 procent, BNP Paribas verloor 3,2 procent en Crédit Agricole zakte 4,4 procent. In Frankfurt ging Deutsche Bank 2,1 procent omlaag en Commerzbank leverde 2,2 procent in.
ING
In de AEX moest ING een koersverlies incasseren van 1,3 procent en Aegon daalde 2,3 procent. Delta Lloyd ging in de MidKap 1,8 procent omlaag.
Chipmachinefabrikant ASML sloot met een min van 1,6 procent, na de publicatie van de kwartaalresultaten. Volgens analisten waren de eerstekwartaalcijfers van het concern in lijn met de verwachtingen. ASML bleef echter voorzichtig over de vooruitzichten.
Heineken
De cijfers van Heineken vielen wel goed bij beleggers. De bierbrouwer zag de omzet en volumes flink groeien. Met name in Afrika, Azië en Centraal- en Oost-Europa ging de bierconsumptie flink omhoog. West-Europa bleef een probleemgebied met dalende verkopen. Het aandeel klom 2,5 procent en was daarmee de sterkste stijger in de AEX.
KPN zakte 3,8 procent. Het telecombedrijf heeft een belangrijk telefooncontract van de Nederlandse overheid verloren. Het contract werd woensdag definitief aan Tele2 gegund.
Repsol
Het Spaanse oliebedrijf Repsol zette in Madrid de daling voort met een min van 6,2 procent. Spanje is laaiend over de nationalisatie van YPF, een dochterbedrijf van Repsol, door Argentinië en dreigt met een handelsoorlog.
De euro was 1,3110 dollar waard, tegen 1,3125 dollar aan het eind van de Europese handel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 102,57 dollar per vat en Brent zakte eveneens 1,6 procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl