De AEX-index in Amsterdam noteerde een klein uur voor het slot 0,3 procent hoger op 292,87 punten. De MidKap-index zakte 0,1 procent tot 475,16 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 0,4 procent. Londen noteerde vlak.

In New York stond de Dow-Jonesindex ruim een uur na opening eveneens onveranderd. Amerikaanse beleggers maken zich op voor een lang weekeinde. Wall Street houdt maandag zijn deuren gesloten vanwege Memorial Day.

Consumentenvertrouwen

De Europese graadmeters wisten zich eerder op de dag nog op te trekken aan een sterk cijfer over het Duitse consumentenvertrouwen. Later op de dag bleek uit een eerste raming dat ook het vertrouwen onder Amerikaanse consumenten deze maand onverwacht is toegenomen.

In de AEX won Air France-KLM 0,4 procent. Air France gaat de komende jaren een forse reorganisatie doorvoeren in een poging uit de rode cijfers te komen. Het Franse deel van luchtvaartcombinatie Air France-KLM maakt in de tweede helft van juni bekend hoeveel banen er bij de reorganisatie verloren gaan.

Sterkste stijger

Navigatiebedrijf TomTom was de sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een plus van 3 procent. Chipmachinefabrikant ASML was de grootste daler met een min van 1,4 procent.

In de MidKap deed automatiseerder Logica het goed, met een winst van 1,7 procent na een adviesverhoging door UBS. Grootste daler was vastgoedbedrijf Nieuwe Steen Investments met een verlies van 2,7 procent.

Bankia

In Madrid werd de handel in de noodlijdende bank Bankia opgeschort. Spaanse media berichtten dat de bank, die voor een groot deel al in staatshanden is, zo'n 20 miljard euro aan extra hulp nodig heeft om niet kopje onder te gaan. Eerder werd gemeld dat de redding van Bankia 9 miljard euro zou kosten.

De euro stond opnieuw onder druk en was 1,2535 dollar waard, tegen 1,2580 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. Tussentijds zakte de munt kortstondig door de grens van 1,25 dollar. Dat was sinds begin juli 2010 niet gebeurd.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 91,05 dollar per vat en Brentolie werd 0,5 procent duurder op 107,05 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl