- Amerikaanse beurzen waren vrijdag opnieuw in de ban van problemen bij de relatief onbekende Silicon Valley Bank.
- Deze bank, die onder meer leningen verstrekt aan tech startups, is in de problemen gekomen door de stijgende rente.
- Vrijdag besloten Amerikaanse toezichthouders in te grijpen en werd Silicon Valley Bank onder curatele gesteld.
- Lees ook: Beleggen in artificial intelligence: dit zijn 6 topaandelen op de beurs, volgens zakenbank Credit Suisse
De onrust rond Silicon Valley Bank (SVB) hield de beurshandel in New York ook vrijdag in de greep. De belangrijke geldschieter voor onder meer start-ups in de techsector is door de snel stijgende marktrentes in de financiële problemen geraakt.
Het aandeel SVB Financial Group zette de vrije val voort in de voorbeurshandel. Daarop werd de handel in het aandeel stilgelegd. Later op de dag grepen toezichthouders controle over de bank en werd deze onder curatele gesteld.
Volgens persbureau Bloomberg hebben verschillende adviseurs hun klanten gewaarschuwd om hun geld bij de bank weg te halen omdat SVB mogelijk niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.
Veel kleine banken zoals SVB hebben leningen afgesloten toen de rentes nog heel laag waren. Nu de rentes hard oplopen dreigen ze in de problemen te komen en hebben ze moeite om de leningen te herfinancieren.
Aandelen banken onder druk door zorgen over risico van stijgende rente
De vrees dat de problemen bij SVB zullen overwaaien naar andere grotere banken zorgde voor grote koersverliezen in de bankensector. De grote vier Amerikaanse banken Bank of America, Wells Fargo, JPMorgan Chase en Citigroup leverden donderdag en vrijdag stevig in op de beurs.
Naast de onrust in de bankensector ging de aandacht uit naar het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Daaruit bleek dat er in februari in de Verenigde Staten meer banen zijn bijgekomen dan verwacht. Een sterke arbeidsmarkt geeft de Amerikaanse centrale bank meer ruimte om de rente stevig te blijven verhogen in de strijd tegen de inflatie.
De Dow-Jonesindex sloot vrijdag uiteindelijk ruim 1 procent lager. De brede S&P 500 verloor 1,5 procent en zakte tot 3.862 punten en techbeurs Nasdaq verloor 1,8 procent tot 11.139 punten.
Verliezen op Europese beurzen
Europese banken zijn vrijdag hard gedaald op de aandelenbeurzen. Op het Damrak werden de banken ING en ABN AMRO vrijdag respectievelijk 4,8 en 3 procent lager gezet.
Ook de verzekeraars Aegon, NN Group en ASR gingen mee omlaag en leverden tot bijna 5 procent in. Betaalbedrijf Adyen daalde 3,2 procent.
Door de verliezen in de financiële sector sloot de AEX-index 1,6 procent in het rood op 741,30 punten. De MidKap leverde 1,7 procent in tot 991,74 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,8 procent.
Uitzender Randstad en supermarktconcern Ahold Delhaize waren de enige stijgers in de AEX met winsten van 2,3 en 0,3 procent. De chipbedrijven ASML en Besi zakten tot 1,3 procent.
Ook branchegenoot ASMI (min 1,8 procent) stond in de belangstelling. Verschillende investeringsbedrijven hebben volgens persbureau Bloomberg interesse om het in Hongkong genoteerde chipbedrijf ASMPT, waarin ASMI een belang van ongeveer 25 procent heeft, van de beurs te halen.
De dollar zakte door de onzekerheid in de bankensector weg ten opzichte van de euro. De Europese eenheidsmunt was 1,0664 dollar waard, tegen 1,0581 dollar een dag eerder. Olie werd flink duurder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent meer op 77 dollar. Brent-olie werd voor 82,95 dollar per vat verhandeld, een prijsstijging van 1,7 procent.